Amendă fumat. Magazin din Câmpulung închis temporar după ce angajata a fost surprinsă fumând la tejghea pentru a treia oară

Amendă fumat. Unui magazin din municipiul Câmpulung i-a fost suspendată temporar activitatea, după ce o angajată a fost surprinsă fumând în incinta unității comerciale, încălcând astfel legislația în vigoare privind interdicția fumatului în spațiile publice închise.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, evenimentul s-a petrecut în data de 27 iunie 2025, în cartierul Grui, în timpul unei misiuni de control. Jandarmii au observat femeia aflată în postura de vânzătoare fumând chiar la tejghea, încălcând astfel prevederile Legii 349/2002, care interzic fumatul în spațiile comerciale.

Aceasta nu a fost prima abatere a angajatei, care fusese deja sancționată de două ori anterior pentru aceeași faptă. În consecință, societatea care administrează magazinul a fost amendată cu 15.000 de lei, iar, având în vedere recurența încălcării regulilor, jandarmii au decis aplicarea și măsurii complementare de suspendare temporară a activității unității.

Reprezentanții instituției au subliniat că astfel de sancțiuni sunt menite să descurajeze încălcarea normelor și să protejeze sănătatea publică, respectarea legii fiind obligatorie în toate spațiile destinate consumatorilor.

„În data de 27 iunie 2025, pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, jandarmii argeşeni au observat persoana desemnată ca lucrător comercial din incinta unui magazin din cartierul Grui în timp ce fuma o ţigaretă, încălcând astfel prevederile art. 10, alin. (1), litera b, raportat la art. 3, alin. (1) din Legea 349/2002. Astfel, societatea comercială a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 15.000 lei. De asemenea, având în vedere că agentul comercial se afla la a treia abatere de acest tip, jandarmii au aplicat şi sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, informează, luni, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş.

magazin Câmpulung
SURSA FOTO: news.ro

Ce spune legea despre fumatul la locul de muncă?

Amendă fumat. În România, cadrul legislativ care reglementează fumatul la locul de muncă este unul strict, cu scopul declarat de a proteja sănătatea nefumătorilor și de a preveni riscurile de incendiu. Două dintre cele mai importante acte normative în acest sens sunt Legea nr. 15/2016 și Legea nr. 349/2002, care interzic fumatul în toate spațiile închise, inclusiv în cele destinate muncii. În plus, Ordinul MAI nr. 163/2007 impune norme clare privind siguranța la incendii în astfel de situații.

Orice spațiu dotat cu acoperiș și cel puțin doi pereți, fie ei temporari sau permanenți, este considerat „spațiu închis” și, prin urmare, supus acestor restricții. Excepțiile sunt extrem de limitate și vizează doar încăperile special amenajate exclusiv pentru fumat, care trebuie să îndeplinească cerințe precise: ventilație adecvată, scrumiere, extinctoare, semnalizare corespunzătoare și lipsa traficului de trecere.

Amendă fumat. Angajatorii nu sunt obligați să amenajeze astfel de spații, dar au datoria legală de a include în regulamentul intern prevederi clare privind interzicerea fumatului și sancțiunile pentru încălcarea regulilor. În lipsa unui astfel de regulament, firmele pot fi sancționate chiar dacă nu s-a comis nicio abatere efectivă.

Amendă fumat. Sancțiuni pentru cei care nu respectă legea

Sancțiunile pentru nerespectarea interdicției sunt severe: amenzile pornesc de la 5.000 de lei pentru prima abatere, ajung la 10.000 de lei și suspendarea activității la a doua, iar la abateri repetate pot duce la închiderea unității și o amendă de 15.000 de lei.

Amendă fumat. Atât poliția, cât și inspectorii de muncă au autoritatea de a aplica aceste sancțiuni, ceea ce obligă companiile să trateze cu maximă seriozitate respectarea normelor antifumat.