Capital:Vedeți cumva întârziată față de piață decizia Fitch de a readuce România în categoria investment grade?
Mihai Tănăsescu: Este o acomodare a realității cu înscrisurile pe care agențiile de rating trebuie să le facă. Sigur, vestea este bună, este o veste care însă cere o foarte bună determinare în echipă. De fapt, confirmarea agenției Fitch de astăzi (ieri- n.r.) arată că politicile economice au dat rezultate, percepția investitorilor este una bună, pozitivă, dar în același timp este o decizie care, cred eu, are multă relevanță în ceea ce privește viitorul.
Cred că prudența trebuie să fie cuvântul de ordine, continuarea reformelor structurale și a consolidării fiscale trebuie să fie cap de afiș și nu în ultimul rând punerea în aplicare a acestor reforme în acest an și, în special, în 2012, când avem ținte importante de atins, cred că reprezintă un lucru important.
Dar să nu uităm un lucru, credibilitatea se pierde ușor și se câștigă foarte greu. Cred că această decizie a lui Fitch și care va fi urmată și de cea a Standard&Poor’s trebuie consolidate și nu trebuie repierdută încă o dată. De aceea politicile anilor viitori trebuie să fie în concordanță cu așteptările investitorilor. Și sunt ferm convins că peste circul politic aceste politici economice vor duce la consolidarea percepției de încredere în România.

Capital: Cui se datorează această îmbunătățire a percepției? Guvernului? FMI-ului?
Mihai Tănăsescu: Cred că este un factor comun aici. Sigur, meritul principal aparține autorităților de la București care au implementat în acești doi ani și jumătate politici în linie cu recomandările Fondului Monetar și ale Comisiei Europene. În același timp, această îmbunătățire, care înseamnă costuri mai reduse pentru statul român, dobânzi mai mici, se datorează oamenilor din România, care prin sacrificile pe care le-au făcut, prin greutățile prin care au trecut în acești ani, au arătat că totuși țara se îndreaptă spre un drum normal, pozitiv. Și cred că, în primul rând, lor trebuie să le datorăm acest lucru…

Capital: Aveți o prognoză pentru trimestrul II în ceea ce privește evoluția economiei?
Mihai Tănăsescu:
În general nu îmi place să fac prognoze. Ceea ce pot să spun e că într-adevăr în aprilie-mai, probabil, și iunie, am avut o încetinire a ritmului de creștere economică, cauzat în special faptului că în Europa de Vest există, la fel, o încetinire a ritmului de creștere. Ca atare, producția industrială, exporturile și-au încetinit viteza. Dar cu toate acestea ele reprezintă motorul principal de creștere economică, inclusiv în trimestrul al doilea și în trimestrele care vor urma. Cred că va fi în linie cu prognozele pe care le-am avut, iar întregul an 2011 se va încheia cu acest trend pozitiv pe care l-am evaluat între 1,5% și 2%.

Capital: Va stimula această decizie a Fitch, probabil urmată și de cea a S&P, așa cum spuneați, investitorii să privească mai atent la România, poate chiar și să se materializeze unele investiții?
Mihai Tănăsescu:
Este un semnal pozitiv dat piețelor internaționale. Este clar că investitorii se vor uita cu o atenție sporită către România. Trebuie să privim contextul regional și pe cel european, care este unul turbulent, cu incertitudini mari, de aceea cred că păstrarea unei percepții pozitive pentru România și pentru români este să continuăm aceste politici care reprezintă seriozitate, punerea în aplicare a unor reforme absolut necesare României atât la nivel structural, cât și la nivelul finanțelor publice. Toate acestea într-un final vor conduce la mai mulți bani pentru consum, la mai mulți bani pentru populație și nu în ultimul rând mai multe locuri de muncă. Sigur ele nu se vor vedea peste noapte, dar aceste concluzii vor conduce la acest trend de care vorbeam.

Capital: Sunt securizate riscurile privind anul electoral?
Mihai Tănăsescu:
2012 este un an electoral. Sper însă ca prudența să fie cuvântul care va domina politicul anul viitor. Avem angajamente importante față de Comisia Europeană și față de FMI în ceea ce privește deficitele, iar pentru a atinge aceste ținte trebuie să continuăm reformele. Sunt convins că aceste ținte majore vor determina ca acțiunile politicului să fie în linie cu aceste tendițe de până în prezent.

Capital: Probabil, decizia de astăzi (ieri-n.r.) a Fitch ține cumva cont de ancora aceasta de stabilitate?
Mihai Tănăsescu: Decizia Fitch are la bază un cumul mai mare de factori, un comportament pe termen mediu, politici care au fost desenate și ancorate cu FMI ȘI CE, continuarea reformelor reprezintă o cheie pentru menținerea credibilității în 2012 și în anii următori.