Este vorba despre salvarea a trei persoane de la bordul unui vas privat ‘atacat ilegal’ de forţele greceşti în largul insulei Rhodos, relatează agerpres.

În ceea ce privește starea persoanelor aflate la bord, ceele trei persoane,  doi turci şi un sirian erau răniţi; unul din cetăţenii turci era în stare critică şi a fost spitalizat la Marmaris, pe coasta Mării Egee, a comunicat paza de coastă a Turciei. La faţa locului au fost trimise patru nave turceşti şi un echipaj de scafandri. Vasul salvat s-a scufundat ulterior intervenţiei, în timp ce era remorcat.

Procuratura din Marmaris a declanşat o anchetă privind incidentul.

Grecia nu a comentat nimic

Până în prezent, autorităţile din Grecia nu au comentat.

Recent, tensiunile dintre Atena şi Ankara au început să se amplifice în contextul disputelor maritime din estul Mării Mediterane. Grecia doreşte convocarea unui summit de urgenţă al Uniunii Europene, după ce Turcia a trimis o navă de explorare într-o zonă disputată. Grecii susţin că platforma continentală este zona lor economică exclusivă, datorită insulelor, în timp ce Turcia contestă această pretenţie, arătând că insulele sunt la 580 de km de partea continentală a Greciei.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei UE, Peter Stano, a declarat marţi că situaţia este îngrijorătoare şi trebuie reglementată prin dialog, nu printr-o serie de paşi către escaladarea tensiunilor.