Internetul a luat naştere pe data de 29 octombrie 1969, la ora 22.30, atunci când s-a transmis primul mesaj între două calculatoare aflate la câteva sute de kilometri distanţă.

Spre sfârşitul verii anului 1969, la câteva săptămâni după aselenizare şi la câteva zile de la festivalul Woodstock, o cutie mare de culoare gri a fost expediată lui Leonard Kleinrock, un profesor al Universităţii California din Los Angeles. Aceasta era de mărimea unui frigider, iar profesorul Kleinrock abia reuşea să-şi stăpânească emoţiile. El vroia să explice colegilor de ce este atât de entuziasmat, dar probabil că aceştia nu ar fi înţeles. Cei care ştiau despre ce e vorba aveau dificultăţi în a-i pronunţa numele, era vorba despre IMP – Interface Message Processor.

Pe 29 octombrie 1969, acum 40 de ani, la ora 22.30 profesorul Kleinrock împreună cu colegii săi şi mai mulţi studenţi erau în jurul unui calculator legat la acest IMP şi încercau să transmită un mesaj  pe  calculatorul colegiilor de la Institutul de cercetare Stanford, calculator legat la rândul său la un IMP.

Primul mesaj pe net: „LO”

0-40692-lkimp.jpg

Studentul Charley Kline este cel care a scris primul mesaj în reţeaua care avea să devină ulterior Internet. Acesta ar fi trebuit să transmită mesajul „LOGIN”. El a apucat să scrie primele două litere, înainte ca conexiunea să se piardă, astfel primul mesaj transmis între două calculatoare a fost „LO”. Kleinrock şi colegii săi lucrau împreună cu agenţia guvernamentală ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). După experimentul eşuat, în primă fază, la reţea au fost adăugate, în luna decembrie, Universitatea Utah şi Universitatea California, Santa Barbara. În anul 1981 erau conectate 213 calculatoare, un calculator nou fiind adăugat o dată la 20 de zile.

Internetul a luat un avânt impresionant şi a devenit accesibil publicului larg odată cu inventarea World Wide Web-ului de către britanicul Tim Berners-Lee, în anul 1990. Au urmat primul browser web în anul 1993, lansarea magazinului online Amazon în anul 1995, motorul de căutare Google în 1998, Wikipedia în 2001. În prezent, peste 1,7 miliarde persoane sunt online.

Leonard Kleinrock:  Internetul este încă un adolescent

Leonard Kleinrock este suprins şi astăzi de evoluţia pe care a avut-o Internetul şi mai ales de reţelele de socializare. „Sunt mereu surprins de noile programe şi aplicaţii care continuă să apară pe Internet. Am crezut că legăturile de comunicare vor fi de la calculator la calculator şi nu de la persoană la persoană”, a declarat Kleinrock, făcând trimitere la reţelele de socializare ce au devenit între timp emblematice pentru Internet.

Kleinrock , în prezent, la vârsta de 75 de ani, este convins că Internetul ne va mai oferi încă multe surprize. „Acum este un adolescent. A învăţat multe până acum, dar are încă un drum lung înaintea sa. S-a comportat uneori într-o manieră imprevizibilă, dar a adus şi multe satisfacţii părinţilor săi şi comunităţii”, a afirmat acesta.

SURSA: guardian.co.uk, elmundo.es