Uniunea Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele (INEA), finanţează cheltuielile ce vor acoperi costurile cu echipamentele şi cu instalarea hotspoturilor Wi-Fi.Programul WIFI4EU a demarat în 2018 și asigură finanțare menită să promoveze conectivitatea Wi-Fi gratuită în spațiile publice din întreaga UE.

Obiectivul inițiativei europene WIFI4EU este de a oferi în peste 6.000 de comunități din întreaga UE conexiune gratuită de mare viteză Wi-Fi până în 2020.

Primăriile pot solicita un cupon valoric de 15.000 de euro, acesta putând fi utilizat pentru instalarea de echipamente Wi-Fi în spaţii publice unde nu există conectivitate gratuită.

Există pe site-ul Comisiei Europene, pe site-ul nostru, lista localităților eligibile din România, precum și lista documentelor care sunt necesare pentru această etapă. Punem la dispoziţie 3.400 de vouchere în valoare de 15.000 de euro fiecare. În prima etapă a acestui program, la WiFi4EU, din România, peste 220 de localități au primit bonurile valorice de 15.000 de euro dintr-un total la nivel european de 2.800. În total, proiectul WiFi4EU beneficiază de un buget de 120 de milioane de euro. Se va desfășura pe perioada mai multor ani, pentru toate cele 28 de state membre, încă, precum şi în Norvegia şi Islanda, a declarat Ştefan Turcu, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene în România.