Există suspiciuni că Dodon ar putea părăsi ţara

Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău a prelungit cu 60 de zile interdicţia de a părăsi ţara pentru fostul preşedinte prorus Igor Dodon, procurorii apreciind că există suspiciuni rezonabile ca acesta să poată pleca în Rusia. Decizia Curţii intervine ca urmare a unei solicitări a procurorilor.

Unul dintre procurorii, Petru Iarmaliuc, subliniază că există suspiciuni rezonabile că Dodon, care are legături în Rusia, ar putea părăsi ţara, sustrăgându-se anchetei declanşate împotriva sa de autorităţile moldovene.

„Şi alţi suspecţi se ascund pe teritoriul Rusiei”, a spus el.

Avocaţii fostului preşedinte au remarcat că Dodon a fost prezent la toate şedinţele şi nu a părăsit clădirea Curţii Supreme decât cu permisiunea judecătorilor. În plus, apărătorii săi insistă că solicitarea procurorilor este neîntemeiată, potrivit NewsMaker.md, citat de Agerpres.

Ce acuzații i se aduc fostului președinte moldovean

Igor Dodon face obiectul unui dosar penal în care este învinuit de îmbogăţire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie şi acceptare de finanţare a unui partid politic de către o organizaţie criminală.

Aceasta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniţă a publicat o înregistrare video în care se vede cum Igor Dodon primeşte o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc şi în care s-a spus că ar fi fost bani. Reniţă susţinea că este absolut necesar ca procuratura anticorupţie să respecte legislaţia în astfel de cazuri.

În 27 iunie, Procuratura Generală a anunţat că împotriva fostului preşedinte a fost deschis un nou dosar pentru infracţiunea de depăşire a atribuţiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”. Igor Dodon respinge toate acuzaţiile şi susţine că este nevinovat, potrivit sursei citate.

Igor Dodon este singurul fost preşedinte cercetat penal în Republica Moldova. Unii jurişti consideră că, dacă în privinţa îmbogăţirii ilicite există suficiente probe, în ceea ce priveşte bănuiala de trădare de patrie contează foarte mult care sunt acuzaţiile formulate împotriva acestuia. În cei 30 de ani de când şi-a proclamat independenţa, în Republica Moldova a existat o singură condamnare pentru trădare de patrie, dar care a fost anulată ulterior.