În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 942.000 de lei din care 700.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală, una în Ialomița și alta în Satu Mare. Au fost sancţionaţi  303 angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 387.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 54 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 27 dintre acestea au fost în București. S-au dispus zece opriri de echipamente pentru evitarea accidentărilor. Au fost sancționați 680 de angajatori, în domeniu.

”Transmitem angajatorilor că, prevederile legale din domeniul de competență se aplică nediferențiat, fără discriminare. Insistăm asupra respectării normelor din domeniul securității și sănătății în muncă ce asigură protejarea lucrătorilor. Evaluarea riscurilor și asigurarea unui mediu de muncă sigur sunt repere importante care nu trebuie ignorate. Sancțiunile contravenționale au atât un rol punitiv cât și educativ”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.