Salariul mediu nominal brut a fost de 1.361 lei in luna mai, cu 1,9% mai mic faţă de luna precedentă, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Salariul mediu net realizat a fost de 1.012 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 15 lei (1,5%). Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 21,5% in mai. 

Cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat in în activităţile de intermedieri financiare (3.746 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn  şi plută, cu excepţia mobilei (594 lei). 

În luna mai 2007 fata de luna precedenta, s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial faţă de luna precedenta în majoritatea activităţilor economice, ca urmare a acordării de prime de Paşti şi de vacanţă dar şi a realizărilor mai mici de producţie. Astfel, castigul salarial mediu a scazut cu peste 25% in transporturile pe apa, cu peste 10% in extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe si fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie si cu pana in 10 % in edituri, poştă şi telecomunicaţii, transporturi terestre, industria minieră si captarea, tratarea şi distribuţia apei. Salariile din domenii precum fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, industria mijloacelor de transport rutier, industria de prelucrare a ţiţeiului, comert si constructii au scazut cu un procent intre 2% si 5%. 

Cresteri ale castigului salariul mediu net s-au inregistrat in activităţile de intermedieri financiare (24,8) si in activităţile de poştă şi curier (24,4%), în industria metalurgică (14,2%) si în fabricarea produselor textile, tăbăcirea şi finisarea pieilor, industria de maşini şi echipamente, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă (6%).

 

Sursa: Capital