Institutul Național de Statistică (INS) a publicat ultimele date referitoare la înmatricularea vehiculelor. Potrivit sursei citate, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 12,7%, la 151.275 vehicule, faţă de trimestrul III 2020, în timp ce, în aceeaṣi perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 0,7%, la 29.081 vehicule, comparativ cu trimestrul III din anul anterior.

În același timp, sursa citată precizează că același lucru s-a întâmplat și în cazul autoturismelor. Mai exact, în trimestrul III 2021, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme importate second hand din totalul înmatriculări noi de autoturisme a fost de 72,2%.

Totodată, în trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2020, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoriile autoturisme cu 13,1% ṣi mopede ṣi motociclete cu 3,6% ṣi scădere la categoria autobuze şi microbuze cu 18,6%.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoriile mopede ṣi motociclete cu 25,8% ṣi autoturisme cu 15,9% ṣi scădere la categoria autobuze ṣi microbuze cu 39,9%.

INS precizează că înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, au înregistrat și ele creṣteri la categoriile autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) ṣi autotractoare cu 1,9% fiecare ṣi scădere la categoria remorci ṣi semiremorci cu 1,3%.

Înmatriculările vehiculelor pentru transport mărfuri au crescut

Pe de altă parte, referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor, acestea au înregistrat creṣteri la toate categoriile astfel: categoria autotractoare cu 32,9%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 31,2% ṣi la categoria remorci semiremorci cu 10,9%.

Spre deosebire de trimestrul II 2021, în trimestrul III 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 15,9% la vehiculele pentru transportul pasagerilor şi scădere cu 6,6% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

În ceea ce privește categoria autoturisme, INS arată că cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,2%. Pe. de altă parte, pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 30% au fost clasificate Non-Euro.

La capitolul vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporție de 30,3%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 33,1%.

De cealaltă parte, pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 26,4% au fost clasificate în norma Non-Euro.