Sa le luam pe rand. Daca sunteti in postura vanzatorului si ati batut deja palma cu cumparatorul masinii dumneavoastra, prima operatiune pe care o aveti de facut este achizitionarea (de la sediul Politiei rutiere) a unui set de formulare tip cuprinzand contractul de vanzare-cumparare (trei exemplare-negru, rosu, verde), certificatul de radiere si fisa de inmatriculare ale autoturismului. Completarea acestora se face numai cu masina de scris, iar in cazul in care nu aveti aceasta posibilitate puteti apela la serviciile numeroaselor firme care va ofera contra cost servicii de dactilografiere, firme amplasate de obicei in zona sediului Politiei rutiere. Urmatoarea etapa o reprezinta radierea din evidentele organului financiar de care apartine proprietarul, operatiune care consta in aplicarea unei stampile in casuta cu indicativul „E” din fisa de inmatriculare.
Tranzactia se incheie la Politie, nu la notariat
Viza atesta faptul ca au fost achitate fata de stat debitele referitoare la autoturism si ca acesta este liber de orice sarcini, putand fi instrainat in orice moment. „Noi recomandam ca intre data radierii din evidenta organului financiar si cea a perfectarii vanzarii cumpararii sa nu existe o diferenta mai mare de 48 de ore. In caz contrar, exista riscul cumpararii unui vehicul grevat de anumite sarcini”, opineaza col. Ioan Palalau, seful serviciului informare educatie rutiera din cadrul IGP. Concret, pentru perfectarea vanzarii, cele doua parti trebuie sa se prezinte la serviciul circulatie.
Dupa achitarea sumei reprezentand contravaloarea autoturismului, are loc semnarea celor trei exemplare ale contractului de vanzare-cumparare in fata organului de politie, vanzatorul primind exemplarul trei al contractului (cel verde), iar cumparatorul pe celelalte doua, precum si restul actelor plus cheile masinii. Practic, sarcina vanzatorului se opreste aici. Urmatoarele etape – radierea din evidenta serviciului circulatie, inmatricularea provizorie si cea definitiva a masinii intra in atributiile noului proprietar. Radierea se face automat de catre serviciul circulatie pe baza certificatului de radiere completat anterior de vanzator. In ceea ce priveste inmatricularea provizorie, ea se face de obicei in cazul in care noul proprietar doreste un numar preferential sau atunci cand autoturismul nu are efectuata inspectia tehnica periodica la Registrul Auto Roman (RAR), cumparatorul avand la dispozitie 35 de zile pentru a obtine avizul RAR, perioada in care poate circula cu numere provizorii.
Este bine de stiut ca potrivit Hotararii de Guvern nr. 778/95, „la inmatricularea autovehiculelor, cu exceptia celor noi, proprietarii acestora vor face dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice la statia RAR, chiar daca inspectia tehnica anterioara nu avea termenul de valabilitate expirat”. Din acest motiv anunturile din ziare care specifica vanzarile de masini avand inspectia tehnica in vigoare sunt bune doar de atras clientii naivi, aceasta facan-du-se din nou, de fiecare data cand masina isi schimba proprietarul.
In ce consta practic inspectia tehnica facuta la RAR? O prima operatie consta in verificarea elementelor de identificare ale masinii. „Numarul de identificare poansonat ofera informatii despre configuratia vehiculului, culoarea avuta la iesirea din fabrica, motorizarea, uzina constructoare etc. Avand aceste informatii intr-o baza de date, putem constata modificari ale identitatii si putem preintampina eventualele fraude”, spune Cristian Bucur, director omologari individuale in cadrul RAR. Pe langa verificarea amplasarii placutelor cu seriile ce identifica masina, inspectorii RAR urmaresc, de asemenea, caracterele cifrelor stantate pe caroserie, concordanta acestora cu datele inscrise in Cartea de identitate etc.
Inspectia efectuata la RAR vizeaza si starea tehnica a autoturismului. Verificarea are in vedere in principal sistemele de franare si directie, functionarea motorului (etanseitate, emisii poluante), instalatia de iluminare si semnalizare, transmisia, elementele de suspensie, precum si aspectul estetic general al masinii. „Am luat masura, spune Cristian Bucur, ca in cazul in care sistemul masinii permite, reglarea farurilor sa o facem pe loc in cadrul statiei RAR, fara a se plati ceva in pus pentru aceasta”. Dupa efectuarea inspectiei RAR, ultimii pasi in vederea inmatricularii definitive constau in achitarea asigurarii de raspundere civila pe numele noului proprietar, inscrierea la organul financiar de care apartine acesta si preschimbarea placilor cu numere provizorii cu cele cu numerele definitive.    

Tarife inmatriculare

l tipizat fisa inmatriculare plus dactilografiere     15.000 lei
l tipizat contract vanzare-cumparare
    plus dactilografiere     20.000 lei
l tipizat cerere numere provizorii     2.000 lei
l placi numere inmatriculare     104.000 lei
    pereche numere la rand
        225.000 lei
        pereche numere preferentiale
l taxe inmatriculare permanenta     67.500 lei
(autovehicule si remorci cu masa totala
de pana la 750kg inclusiv     134.250 lei
(autovehicule si remorci cu masa totala
cuprinsa intre 750-3.500 kg)    268.400 lei
(autovehicule si remorci cu masa totala
mai mare de 3.500kg)
l taxa de atribuire a numerelor provizorii     19.250 lei
l taxa eliberare numere provizorii plus
garantia placilor cu numere provizorii    130000lei
(returnarea acestora se restituie
suma de 104.000 lei reprezentand garantia )
l taxa eliberare certificat de inmatriculare    117.000 lei

Tarife RAR

l verificare identitate vehicul     69.600 lei
l completare modificari in Cartea de identitate      29.400 lei
l inspectia tehnica periodica     202.800 lei
l verificare si aplicare folie de securizare    17.900 lei
l folie securizare     7.600 lei
l arhivare Carte de identitate      11.900 lei

Acte necesare pentru inmatricularea provizorie

l act de identitate
l cerere tip
l dovada achitarii taxei pentru atribuirea numarului provizoriu
l copie Carte de identitate si fisa inmatriculare cu stampila de         radiere
l copie de pe tichetul de asigurare RCA pe numele solicitantului
l130.000 lei numerar reprezentand taxa de atribuire si garantia placilor

Acte necesare pentru inmatricularea permanenta

l act de identitate
l cartea de identitate prevazuta cu elemente securizare aplicate de RAR
l fisa de inmatriculare avand viza sectiei financiare care atesta plata taxei pentru mijloacele mecanice de transport
l anexa Certificatului de inmatriculare cu inspectia tehnica efectuata la RAR valabila
l copie de pe tichetul de asigurare de raspundere civila
l chitanta de plata a noului imprimat al Certificatului de inmatriculare, achitata in contul APPS – RA la CEC, BRD, BCR
l dovada de efectuare a formalitatilor vamale de import definitiv (daca este cazul)

Acte necesare pentru radierea autovehiculului

l Cartea de identitate in care este inscris fostul detinator
l Certificat de inmatriculare avand mentiunea ” Instrainat catre….la data de ….”
l Certificat de radiere semnat de vanzator