Îngrijorarea asociaţiei apare în contextul în care proiectul de buget pentru 2016, discutat la nivel politic, nu mai cuprinde majorarea contribuţiei virate de la buget către fondurile de pensii private la 6% în 2016.

„«Îngheţarea» contribuţiei la 5% ar însemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge în conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, cei care contribuie la Pilonul II al sistemului de pensii private“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

APAPR susţine faptul că fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performanţe investiţionale pe durata 2008-2015. De la lansare şi până la finalul lunii septembrie, fondurile Pilonului II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%.

„O astfel de măsură este cu atât mai greu de înţeles cu cât Guvernul prognozează pentru 2016 un an de creştere economică record, în care promite să mizeze pe investiţii, dezvoltare şi stabilitate“, mai precizează reprezentanţii fondurilor de pensii private.