Piaţa pensiilor facultative îşi va reveni după ce vor dispărea efectele crizei. Anul viitor, numărul participan­ţilor va creşte doar până la 235.000 de persoane, arată cele mai optimiste prognoze.

Numărul participanţilor la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) a ajuns la peste 180.000 de persoane la sfârşitul lunii octombrie, în creştere cu circa 20% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii private (CSSPP). Până la sfârşitul acestui an, portofoliul de clienţi al fondurilor ar mai putea creşte cu încă 5.000 – 10.000 de persoane, anticipează oficialii administratorilor.

Numărul persoanelor care au pensie facultativă a avansat atât de lent din cauza crizei, care va limita dezvoltarea Pilonul III şi în prima parte a anului viitor. Administratorii fondurilor de pensii facultative se aşteaptă ca la sfârşitul lui 2010 numărul clienţilor să fie între 220.000 şi 235.000 de persoane. Cei mai pesimişti sunt oficialii Eureko Pensii şi cei ai BCR Pensii, iar cei mai optimişti sunt reprezentanţii ING Asigurări de Viaţă, care administrează două fonduri pe Pilonul III. Astfel, estimările admini­stratorilor indică pentru anul viitor o rată de creştere similară cu cea reuşită în acest an.

În ceea ce priveşte valoarea activelor nete administrate de fondurile facultative, diferenţele dintre cifrele avansate de administratori sunt şi mai mari. Cei mai optimişti sunt reprezentanţii Eureko, care anticipează că activele nete vor ajunge la 340-360 de milioane de lei la sfârşitul anului viitor.

Din perspectiva prognozei pe acest indicator, reprezentanţii ING Asigurări trec în tabăra pesimiştilor, anticipând că activele vor ajunge la 309 milioane de lei. Oficialii BCR Pensii sunt şi mai neîncrezători în avansul activelor nete administrate de fondurile facultative şi estimează că acestea vor însuma circa 280 de milioane de lei la sfârşitul anului viitor. Acest administrator urmează să preia cel de-al doilea fond de pe Pilonul III, care în prezent este administrat de BCR Asigurări de Viaţă, societate controlată de Vienna Insurance Group.

Estimările referitoare la evoluţia activelor au „în spate“ o serie de alte prog­noze, referitoare inclusiv la evoluţia pieţei financiare. În plus, şi Pilonul III se confruntă cu înmulţirea „conturilor goale“ – cele în care nu se mai încasează contribuţii. Potrivit datelor raportate de administratori la CSSPP, ponderea conturilor goale s-a dublat ajungând de la 5,6%, la finele lunii ianuarie, la peste 12%, în octombrie a.c.

Retailul, motorul creşterii

188-43437-28_money_49.jpgÎn 2007 şi în 2008,  dezvoltarea pensiilor facultative a fost susţinută de companii care completau cu astfel de produse pachetele de beneficii ale angajaţilor. În acest an, situaţia s-a schimbat complet. „Pilonul III a consemnat o evoluţie mai scăzută pe segmentul corporate, compensată – într-o oarecare măsură – de creşterea pe segmentul retail, odată cu introducerea plăţilor individuale”, spune directorul ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman.

De vânzări mai consistente pe segmentul de retail vorbesc şi reprezentanţii celorlalţi administratori când analizează evoluţia pensiilor facultative în acest an. „Deocamdată, observăm la nivelul pieţei, următoarea tendinţă: pensiile facultative sunt mai degrabă vândute retail, decât corporate”, spune directorul general al Allianz-Țiriac, Crinu Andănuţ.

Anul viitor, majoritatea partici-pan­ţilor urmează să fie tot persoane fizice care îşi vor plăti singure contribuţia la pensiile facultative, fără ajutorul angajatorului. „În 2010, piaţa va fi dominată de vânzările retail, menţinând ritmul de creştere la un nivel scăzut“, anticipează directorul general al Eureko Pensii, ­Besim Jawad.

Oficialii altor administratori se aş­teaptă şi la o promovare mai intensă a acestui produs. „Anticipăm o intensificare a activităţilor de marketing pentru atragerea de participanţi la Pilonul III, pentru a compensa efectele pieţei lente de anul acesta“, spune oficialul Allianz-Țiriac Pensii.

Oficialii administratorilor se aşteap-tă ca numărul clienţilor care cumpără acest produs să crească începând cu anii 2011-2012, adică după ce vor trece efectele crizei economice, iar companiile vor începe să cumpere pensii facultative pentru angajaţi.

Companiile au îngheţat pachetele de beneficii, lucru care a afectat vizibil pensiile facultative. Din fericire, această piaţă nu este exclusiv corporate.
Besim Jawad, director general Eureko Pensii

30.000 de clienţi noi au reuşit să atragă fondurile de pensii facultative în primele zece luni ale acestui an, potrivit datelor CSSPP

Participanţi
Numărul clienţilor pe Pilonul III va avansa lent şi anul viitor, potrivit estimărilor avansate de administratori

188-43439-28_grafic2_49.jpg

Deocamdată, observăm la nivelul pieţei următoarea tendinţă: pensiile facultative sunt mai degrabă vândute  retail decât corporate.
Crinu Andănuţ, director general Allianz-Țiriac Pensii

Active administrate
Cea mai optimistă estimare indică active în valoare de maximum 360 de milioane de lei la finele lui 2010

188-43438-28_grafic1_49.jpg