În plus, Florin Manole spune că majorarea de salarii pentru angajații care lucrează în proiecte finanțate din fonduri europene va fi redusă de la un maxim de 50% la un maxim de 35%, iar această creștere salarială se va acorda doar pe perioada contractată în proiect, nu și pentru eventuale prelungiri, pentru a încuraja respectarea termenelor.
Salarii înghețate până la sfârșitul anului 2026 în sectorul public
Indemnizația de hrană va avea un plafon de până la șase mii de lei lunar și un cuantum fix de 347 de lei. Suspendarea ocupării posturilor prin concurs va fi prelungită până la sfârșitul anului 2026 pentru a limita creșterea numărului de angajați din sectorul bugetar și a cheltuielilor aferente.
De asemenea, pensiile speciale de serviciu și valoarea punctului de referință nu vor fi actualizate cu rata inflației până la sfârșitul anului 2026. În privința contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, aproximativ 2.911.000 de pensionari nu vor plăti niciun leu în plus.
„Pe de-o parte, referitoare la salarizare, şi aici ideile principale sunt unul, acela că veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârşitul anului următor, 2026. O altă temă importantă este aceea că se reduce majorarea salariilor de bază, de la maxim 50%, la maxim 35%, atunci când este vorba despre cei care lucrează în proiectele finanţate din fonduri europene, deci este o scădere de 15% aici şi este adăugat şi un criteriu pe care l-am putea considera ca fiind un criteriu de performanţă, acela că această majorare se va acorda doar pe perioada contractată în proiect şi nu pentru prelungirea perioadei de implementare a unui proiect, astfel încât să încercăm şi să avem termenele respectate.
Rămâne şi se prelungeşte până la sfârşitul anului viitor suspendarea ocupării posturilor prin concurs pentru a nu creşte numărul de angajaţi din sistemul bugetar şi deci şi cheltuiala aferentă”, a spus Florin Manole.

Cei cu pensii puțin peste acest prag vor plăti o contribuție suplimentară de aproximativ 10 lei
Cei cu pensii puțin peste acest prag, de exemplu 3.100 de lei, vor plăti o contribuție suplimentară de aproximativ 10 lei, în timp ce pensionarii cu pensii de 15.000 de lei vor suporta o contribuție mult mai mare, de circa 1.200 de lei.
„A doua temă principală este referitoare la CASS pentru pensiile de mai mari de 3.000 de lei. Aici explicaţia pe scurt are în vedere faptul că 2.911.000 de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus cu ocazia acestei modificări legislative şi poate explicat un pic foarte pe scurt un pensionar care o să aibă care are o pensie de 3.100 de lei o să aibă o sarcină în plus de 10 lei şi la o altă extremă un pensionar care are o pensie în plată de 15.000 de lei va avea 1.200 de lei de plătit la CASS adică e foarte important de spus că aceşti 3.000 de lei sub 3.000 de lei pentru ei nu se aplică acest CASS”, a mai spus Manole
În privința voucherelor de vacanță, acestea vor fi acordate doar angajaților cu salarii nete mai mici de 6.000 de lei, față de pragul anterior de 8.000 de lei, ceea ce reprezintă o reducere a numărului de beneficiari ai acestui avantaj. Aceste măsuri sunt parte dintr-un act normativ ce vizează restrângerea cheltuielilor în sectorul public și ajustarea sistemului de salarizare și beneficii pentru perioada următoare.
„Se vor acorda, spre deosebire de până acum, când se acordă pentru cei care câştigă sub 8.000 de lei net începând de la intrarea în vigoare a actului normativ se va acorda acest beneficiu pentru cei care câştigă mai puţin de 6.000 de lei net deci este o diferenţă în acest prag de 2.000”, a completat ministrul Muncii.