Potrivit sursei citate, în decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunoştinţe financiare al consumatorilor români s-a redus, 88% dintre repondenţi încadrându-se, în 2012, în categorii slabe din punct de vedere al abilităţilor financiare, cu 11% mai mulţi decât în 2010.

Pe de altă parte, în rândul consumatorilor români, procentajul persoanelor care demonstrează un nivel foarte de redus de înţelegere a problematicilor legate de bani, profilul ‘neştiutor’ aproape s-a triplat, de la 8% în 2010, la 21% în prezent.

În acelaşi timp, categoria consumatorilor români care înţeleg elementele de bază legate de administrarea banilor, dar întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare eşenţiale (‘începători’) s-a diminuat uşor, de la 69% – anul trecut, la 67%, în prezent.

Întrebările referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atât pentru publicul român, cât şi la nivelul celor 10 ţări implicate în studiu. Astfel, întrebările cu cel mai redus număr de răspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% în România vs. 41% nivel mediu), problemele financiare din gospodărie (46% vs. 45% mediu), viitorul financiar (51% vs. 52% mediu) şi investiţii (52% vs. 50% mediu).

Realizatorul studiului citat a dezvoltat, în premieră, un test pentru determinarea personalităţii financiare, menit să ajute consumatorii să îşi înţeleagă mai bine comportamentul financiar şi felul în care pot folosi aceste informatii pentru a-şi administra mai bine situaţia financiară.

Cercetarea, care s-a realizat prin auto-evaluare, pe baza unui chestionar, arată că 47% dintre români s-au identificat cu profilul persoanelor ‘vizionare’, orientate spre găsirea de soluţii, aceştia fiind urmaţi de categoria celor care se încadrează în profilul ‘optimist’ (32%).

Lansat în premieră la sfârşitul anului 2010 ca instrument de măsurare a cunoştinţelor şi abilităţilor financiare, ‘FQ test’, este realizat în zece ţări din Europa: Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Evaluarea abilităţilor financiare s-a realizat pe baza unui test cu 13 întrebări, axate pe patru direcţii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire şi investiţii.