ING Insurance Central Europe a închiriat o suprafaţă de 4.000 mp în clădirea de birouri Amera Tower din Cluj-Napoca, noua locaţie urmând să găzduiască sediul Centrului Regional de Servicii ING Asigurări, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, intermediarul tranzacţiei.

În condiţiile în care chiria percepută pentru spaţiile de birouri din locaţiile centrale ale Clujului variază între 13 şi 15 euro/mp, rezultă că proprietarul Amera Tower, omul de afaceri clujean Adam Ambrus, va încasa anual de la ING în jur de 624.000 de euro.

Noul sediu din Cluj va fi viitorul birou al angajaţilor ING Asigurări care asigură suport filialelor din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, România, Grecia şi Spania, găzduind operaţiunile de asigurări de tip “back office” şi departamentele financiar, contabilitate şi IT. Aproximativ trei sute de anagajaţi ai ING se vor muta în Amera Tower anul acesta, în timp ce alţi şapte sute se vor alătura echipei pănă în 2013.

Rata de neocupare de 5%

Amera Tower este o clădire de birouri de treisprezece etaje, localizată în partea de nord-vest a centrului oraşului, pe fosta platformă industrială Baciu. Proiectul însumează 8.900 de mp şi dispune de 131 de locuri de parcare.

Potrivit DTZ Echinox, piaţa de birouri din Cluj-Napoca însumează aproximativ 55.000 de mp suprafaţă închiriabilă, urmând ca în 2010 să mai fie livrată o suprafaţă de birouri cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de mp.

Cu un stoc de spaţii de birouri relativ redus şi cu o rată de ocupare ridicată (grad de disponibilitate de numai 3-5%), chiriile din locaţiile prime de birouri din Cluj, variază între 13 şi 15 euro/ mp. Până în primul trimestru din 2006  stocul de spaţii de birouri era predominant de clasa B, cu suprafeţe închiriabile totale de aproximativ 1.000 de mp.