Colectia de materiale de referinta de care dispune centrul include peste 1.200 titluri de carte (enciclopedii, ghiduri, dictionare, directoare) din diverse domenii. Information USA este abonat la cele mai importante reviste si ziare americane, acoperind subiecte ca: politica externa si securitate internationala, democratie, societate civila, stiri internationale si jurnalism, economie si afaceri, relatii cu tarile Europei Centrale si de Est. Printre cele mai interesante titluri pot fi mentionate: Newsweek, Time, Foreign Affairs, Foreign Policy, Journal of Democracy, East European Quarterly, International Heral Tribune si Wall Street Journal European Edition.
Centrul pune la dispozitie si o serie de baze de date de interes general pe CD-ROM. Dintre acestea, de o apreciere deosebita se bucura cele doua baze de date PROQUEST (General si Business), care ofera acces la textele complete ale articolelor din peste 600 de reviste, incepand cu 1987.
Cei interesati in vizionarea unor filme documentare despre societatea si cultura americana pot gasi un numar de circa 200 casete video.
Tot in cadrul centrului de referinte exista si „English Teachers’ Resource Center” care ofera profesorilor de limba engleza o varietate de materiale utile studiului limbii engleze. Colectia include texte metodologice, exercitii gramaticale si de pronuntie, probleme de vocabular si de comunicare. Multe dintre acestea sunt insotite de casete audio, toate la preturi accesibile.
Desi centrul este deschis pentru publicul larg numai in zilele de marti si joi intre orele 14.00-16.00, resursele si serviciile sale sunt dedicate in mod special institutiilor importante ale statului roman, cum ar fi: Guvernul, Parlamentul,
Presedintia, mass-media, ONG-urile, comunitatea oamenilor de afaceri, bibliotecile si institutele de cercetare. Pentru a raspunde intrebarilor complexe adresate de reprezentantii acestora, specialistii centrului utilizeaza, pe langa resursele mentionate anterior, si baze de date comerciale on-line.
Informatiile vin prin Internet
Una dintre cele mai valoroase este „Lexis-Nexis”. Lexis ofera acces la legislatia federala si statala in vigoare si la regulamentele federale. De asemenea, sunt disponibile dezbaterile din Congresul american, audierile, textele complete al propunerilor legislative si datele biografice ale congresmenilor americani. Nexis permite consultarea in timp real a peste 13.500 ziare, reviste, buletine informative din Statele Unite si din intreaga lume.
O alta sursa on-line este „GaleNet”, care contine urmatoarele baze de date: Enciclopedia Asociatiilor, enciclopedii biografice, Indexul Publicatiilor Periodice si Statiilor de Radio si Televiziune, Enciclopedia Centrelor de Cercetare Americane.
Foarte des folosita este si baza de date „Dow jones Interactive”, care ofera informatii despre industria si companiile americane, precum si studii de piata. Totodata, da posibilitatea unor cautari simultane in peste 6.000 de ziare, reviste si comunicate ale agentiilor de presa.
Specialistii centrului vin in intampinarea nevoilor de documentare ale institutiilor romanesti importante prin servicii de informare curenta, prin care sunt puse la dispozitie articole din presa americana din domenii ca: politica externa si securitate, economie si mediu, democratie si societate civila, jurnalism, educatie si statul de drept (serviciul „FOCUS”). Institutiile care au acces Internet beneficiaza si de un serviciu de informare pe e-mail, prin care sunt semnalate si descrise cele mai relevante site-uri pe subiectele lor de interes (serviciul „Electronic Advanced Documents Service”).
Toti cei interesati sa obtina informatii legate de Statele Unite ale Americii sunt invitati sa contacteze centrul la telefon: 210.16.02, 210.16.03; fax: 211.56.59, sau sa acceseze direct pagina de web a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti: https:///www.usembassy.ro.