Fără Inspecția Tehnică Periodică (ITP) nu poți circula pe drumurile publice din România. Cu toate acestea, înainte de a merge să faci ITP-ul asigură-te ca ai documentele necesare la îndemână.

Ce este ITP-ul și când trebuie să-l facem?

ITP-ul este o evaluare tehnică obligatorie a autovehiculelor, care se face periodic pentru a verifica conformitatea acestora cu normele de siguranță și de mediu. Scopul este de a asigura că autovehiculele sunt într-o stare tehnică bună și nu prezintă un pericol pentru șofer, pasageri și ceilalți participanți la trafic.

Această verificare periodică se face o dată la doi ani în cazul vehiculelor mai noi de 12 ani și în fiecare an pentru cele care sunt mai vechi. În cazul autovehiculele de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri, ITP-ul se face la fiecare 6 luni.

Actele de care avem nevoie pentru ITP

În cadrul procedurii sunt verificate seria motorului și a șasiului, luminile, suspensiile, amortizoarele, frânele, trenul de rulare, direcția, tensiunea de la borna bateriei, existența triunghiului reflectorizant, a extinctorului şi a trusei medicale, conformitatea dimensiunilor anvelopelor, conform cu cele de pe talon.

Actele necesare pentru a face ITP-ul sunt următoarele: certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto); actul de identitate al conducătorului auto în original; polița RCA valabilă la data inspecției în original; cartea de identitate a autovehiculului în original.

De menționat că, dacă mașina este achiziționată în leasing se poate veni cu o copie a cărții de identitate a mașinii ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Prețurile pentru ITP variază. Astfel, verificarea ajunge la 150 de lei pentru o mașină pe benzină sau diesel, iar în cazul autoturismelor 4×4 prețul este cuprins între 160 și 200 de lei. Posesorii de motociclete și mopede vor trebui să scoată din buzunar sume cuprinse între 80 și 100 de lei.

Ce se întâmplă dacă sunt descoperite deficiențe?

În cazul în care sunt descoperite nereguli, acestea pot intra în trei categorii: deficiențe minore, care nu au un impact semnificativ asupra siguranței mașinii; deficiențe majore, care pot compromite siguranța vehiculului și a celorlalți participanți la trafic; deficiențe grave, cu risc direct și imediat asupra siguranței rutiere sau care au impact semnificativ asupra mediului.

În cazul deficiențelor minore, cum ar fi fisuri ale geamurilor, oglinzi deteriorate, zone ruginite pe caroserie poți trece de inspecția tehnică fără probleme. În ceea ce privește deficiențele majore și grave, acestea trebuie remediate în cel mult 30 de zile și mașina trebuie să efectueze un nou ITP.

De menționat că, poți circula cu ITP-ul expirat timp de 15 zile, perioadă în care trebuie să îl reînnoiești, altfel riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare. Dacă trec 15 zile și nu ți-ai reînnoit ITP-ul, va trebui să achiți o sancțiune contravențională și să faci inspecția la un sediu RAR, unde condițiile sunt mai riguroase.