Începând cu anul acesta, legislația privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost modificată, astfel încât este prevăzut că persoanele care nu locuiesc la adresa înscrisă în buletin au la dispoziție 15 zile pentru a-și schimba actele sau pentru a solicita o viză de flotant.

Viza de flotant, o alternativă la schimbarea actelor de identitate

Este vorba mai exact despre modificărilor recente introduse prin Legea 162/2023, OUG 97/2005, care stipulează că persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din actul de identitate trebuie să solicite schimbarea domiciliului sau înregistrarea mențiunii privind stabilirea reședinței la serviciul public comunitar de evidență a populației. În același termen de 15 zile, trebuie depusă și cererea de înregistrare în cartea de imobil, transmite avocatnet.ro.

În cazul în care persoana care nu locuiește la adresa menționată în actul de identitate, aceasta poate obține și o viză de flotant pentru a menționa acest lucru în document. Viza de flotant este astfel o alternativă la schimbarea actelor de identitate, însă durata de valabilitate a vizei nu poate depăși un an.

După expirarea unui an de la obținerea vizei de flotant, titularul actului de identitate trebuie să se adreseze din nou autorităților pentru a o reînnoi, pentru o nouă perioadă de până la un an.

Cei care optează pentru viza de flotant trebuie să se adreseze serviciului de evidență a populației și să completeze o cerere în acest sens. Cererea trebuie însoțită de actul de identitate al solicitantului și de un document care să dovedească adresa de domiciliu.

Ce se întâmplă cu cei care stau în chirie?

De asemenea, trebuie reținut că în cazul celor care stau în chirie, gazda are obligația de a se prezenta împreună cu aceștia la serviciul de evidență a populației de la adresa imobilului pentru a confirma primirea acestora în spațiul respectiv. există și o excepție de la această regulă pentru cei care locuiesc la altă adresă, în cazul în care este vorba despre interes de serviciu sau în scop turistic.

„Mențiunea privind reședința se înscrie pe un document, denumit dovada de reședință, care va însoți cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate și cartea de identitate provizorie”, apare acum în ordonanța privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, după ce a fost modificată în iarnă, prin OG 12/2023.

Potrivit OUG 97/2005, „începând cu data realizării condițiilor tehnice”, cererea pentru înscrierea reședinței se va putea completa electronic. Tot de atunci, în cazul cărților electronice de identitate, înscrierea reședinței se face electronic, iar dovada de reședință (documentul în format fizic) se va putea obține doar la cerere.