Oamenii care au mașini mai vechi de 15 ani le pot da la casat în schimbul sumei de 3.000 de lei, potrivit programului Rabla Local, care a început în acest an pe 21 aprilie.

„În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, a explicat AFM într-un comunicat.

Solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiții

De asemenea, solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi eligibil. În primul rând, trebuie să aibă un certificat fiscal și nu are voie să aibă datorii la autoritatea locală sau la bugetul de stat.

Totodată, maşina trebuie să aibă cel puţin 15 ani şi norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Trebuie menționat că persoanele care primesc suma de 3.000 de lei pentru casarea mașinii vechi nu trebuie să își cumpere, timp de 3 ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5.

Solicitantul trebuie să îndeplinească și aceste condiții:

  • domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

Mașina trebuie să îndeplinească următoarele condiții

Un autoturism trebuie să îndeplinească următoarele condiții ca să fie eligibil pentru programul Rabla Local 2023. Autoturismul trebuie să fie înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului.

La data solicitării acordării stimulentului pentru casare, mașina trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației. În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării.

Mai mult, mașina trebuie să aibă o normă de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Programul are următoarele etape

Prima etapă este înscrierea Primăriilor, respectiv depunerea cererilor de înscriere și a documentelor necesare de către primării pe site-ul AFM. Etapa a doua constă în publicarea rezultatelor pentru primăriile care au încheiat contracte. Acesta este momentul când se află ce primării participă în cadrul programului.

A treia etapă este înscrierea persoanelor fizice. Mai apoi, se va publica pe site-ul AFM anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice și sumele alocate, urmată de înscrierea în aplicație a solicitanților de finanțare care au domiciliul pe raza primăriei acceptate în program.

Implementarea efectivă se va face de către primărie. Este vorba despre primirea și analiza dosarelor, cât și plata.