În ultimii ani, mulți grădinari au privit diferit „buruienile”, datorită conștientizării cu privire la importanța acestor plante pentru polenizatori și biodiversitatea curților. Păpădiile sunt unele dintre cele mai benefice flori care cresc în curte, iar experții sfătuiesc să le țineți aproape.

Păpădiile sunt flori vesele, strălucitoare, cărora le place să se auto-însămânțeze și apar rapid în altă parte, în special pe gazon. Deși primul impuls este să scapi de păpădii, experții spun că ar trebui să le lași în curte, în beneficiul solului, al polenizatorilor și chiar al creșterii ierbii, potrivit homesandgardens.com.

De ce ar trebui să lăsați păpădia să crească în curte

Motivul numărul unu pentru care ar trebui să lași păpădiile în curte este că sunt o buruiană bună pentru polenizatori. Albinele, fluturii și alți polenizatori roiesc în jurul păpădiei.

„Păpădia este o plantă perenă non-nativă a cărei reputație este controversată”, spune expertul în grădinărit Teri Knight.

Natura sa bogată în nectar face păpădia atât de atractivă pentru polenizatori. De asemenea, au mult polen pe care albinele, fluturii și alți polenizatori îl culeg și răspândesc atunci când polenizează. La rândul său, acest lucru ajută alte plante să prospere, susținând biodiversitatea din curte.

În plus, păpădiile vă ajută să aveți un gazon verde și gros. Acest lucru se datorează faptului că rădăcinile lor pivotante adânci ajută la aerarea gazonului.

Rădăcinile adânci ale păpădiei susțin sănătatea solului

Rădăcinile lor adânci susțin sănătatea solului, aducând nutrienții esențiali pentru plante.

Dacă totuși vreți să eliminați păpădiile, nu le aruncați. Folosiți-le pentru a face îngrășământ pentru plante bogat în potasiu, calciu, fier și multe altele. Puteți fie să tăiați frunzele pentru a le așeza direct pe pământ la baza plantelor, fie să adăugați frunze și rădăcini la compostul de casă.

Utilizări alternative ale păpădiei

„Ceaiul de păpădie este una dintre cele mai populare modalități de a te bucura de beneficiile păpădiei”, spune specialistul în plante și medicină holistică, Jamie Bacharach. „Frunzele și rădăcinile acestei plante umile ajută la detoxifiere și sprijină digestia datorită proprietăților sale antioxidante”, explică ea.

„Dacă folosiți frunzele, înmuiați-le în apă clocotită timp de 10 minute, iar dacă folosiți rădăcinile plantei, coaceți rădăcinile de păpădie în cuptor timp de 30 de minute, înainte de a le tăia în bucăți mici și a le adăuga în apă clocotită”, sfătuiește Jamie. „Puteți adăuga lămâie și miere pentru aromă, deoarece ceaiul de păpădie are un gust de pământ distinct”, adaugă ea.