Astăzi se împlinesc 16 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Astăzi, 1 ianuarie 2023, se împlinesc 16 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, eveniment care a avut loc pe data de 1 ianuarie 2007.

Această dată a fost propusă în cadrul Summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe data de 18 iunie 2004.

Raportul de țară privind progresele României din octombrie 2004 a afirmat, totodată, data de 1 ianuarie 2007 ca dată de aderare a României și Bulgariei la UE.

Bucureștiul și Sofia au semnat Tratatul de Aderare pe data de 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg.

În această zi specială, Nicolae Ciucă a declarat că ţara noastră continuă să îşi demonstreze angajamentul puternic faţă de valorile UE, care aduc securitate şi prosperitate.

„Deoarece astăzi marcăm 16 ani de când suntem membri ai UE, România continuă să îşi demonstreze angajamentul puternic faţă de valorile UE, care aduc securitate şi prosperitate.

Transformările majore prin care am trecut ne permit fim un contribuitor substanţial la construirea proiectului unei Uniuni mai puternice al Ursulei von der Leyen”, a scris, duminică, Nicolae Ciucă pe contul său de Twitter.

Aderarea României la Spațiul Schengen, prioritară în acest an

În 2023, însă, prioritatea diplomației române este aderarea României în Spațiul Schengen. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), continuarea demersurilor pentru aderarea României la OCDE şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova sunt câteva dintre priorităţile din acest an.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, ţara noastră „va sprijini în continuare crearea unui mecanism pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei.”

„MAE va continua astfel să acorde o atenţie prioritară, inclusiv prin asigurarea resurselor necesare, continuării demersurilor intense de susţinere a aderării României la Spaţiul Schengen, precum şi a aderării ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”, scrie în acel comunicat de presă.

Despre rolul de stat membru al NATO, MAE va promova priorităţile strategice ale României în cadrul Alianţei Nord Atlantice, inclusiv în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius din 2023.

În acest sens, MAE pledează pentru acordarea unei atenţii sporite în consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în scopul apărării securităţii naţionale, şi în zona Mării Negre, ca zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. De asemenea, sunt menţionate şi demersurile pentru integrarea ţării noastre în Programul Visa Waiver.