Comunitatea serviciilor de informații din SUA crede că Rusia se pregătește pentru un „conflict prelungit” în Ucraina, care, probabil, va deveni „mai imprevizibil și va escalada” din cauza „nepotrivirii” dintre ambițiile și capacitățile militare ale președintelui Vladimir Putin.

Anunțul a fost făcut de șefa Serviciilor de Informații Naționale, Avril Haines. Deocamdată, deși războiul este un dezastru economic, militar și strategic pentru Rusia, liderul de la Kremlin acționează după o logică proprie și nu dă semne că vrea să pună capăt războiului, susține Haines.

Atât Rusia, cât și Ucraina consideră că pot avea în continuare progrese din punct de vedere militar, transformând conflictul într-un „război de uzură” fără perspective „viabile” pentru negocieri de pace în termen scurt, a declarat Haines în fața unei comisii a Senatului SUA, informează Axios.

În timp ce forțele ruse s-au reorientat asupra regiunii de est, Donbas, nereușind să cucerească Kievul în primele câteva săptămâni de război, SUA consideră această mișcare drept „o schimbare temporară”.

Putin are cel puțin patru obiective militare pe termen scurt

„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”, a spus Haines. Putin are cel puțin patru obiective militare pe termen scurt, potrivit comunității de informații americane.

„Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni”, a mai declarat Avril Haines.

„Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv”, a spus ea.

Puțin probabil să obțină controlul deplin asupra Donbasului

SUA au unele semnale și că Rusia vrea să extindă operațiunea și mai spre vest, creând un pod pe uscat, pentru a captura orașul-port Odesa și a se conecta cu regiunea separatistă Transnistria din Moldova, decupând complet Ucraina de mare.

Conform sursei citate, SUA consideră ca fiind „din ce în ce mai puțin probabil” ca Rusia să poată stabili controlul deplin asupra Donbasului sau să extindă spre Transnistria în lipsa unei mobilizări mai mari a rezerviștilor.

Când ar putea Putin să recurgă la arma nucleară

Haines a mai spus că este posibil ca preşedintele rus să recurgă totuşi la arma nucleară „dacă va considera că pierde războiul în Ucraina sau dacă NATO intervine sau se pregăteşte să intervină. Chiar şi în acest caz, „probabil va trimite semnale” înainte de a o face, a subliniat ea.

Mai mulți oficiali americani și-au exprimat temerea că Putin ar putea folosi arme nucleare tactice cu randament scăzut pe câmpul de luptă, ca o alternativă la o înfrângere umilitoare în Ucraina.

Între timp, Camera Reprezentanţilor a aprobat zilelele trecute un pachet suplimentar de ajutoare militare, economice şi umanitare în valoare de circa 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Preşedintele Joe Biden a cerut alocarea a 16,4 miliarde de dolari pentru Departamentul Apărării, care va livra Ucrainei armament suplimentar şi va reface stocurile SUA, asigurând totodată cheltuielile pentru trupele americane desfăşurate în ţările vecine.