„Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia”, a informat Ministerul Justiției într-un comunicat de presă.

În prezent, Ministerul Justiţiei acordă constant asistenţă tuturor autorităţilor implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, ce solicită sprijinul în limitele competenţelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenţei organelor judiciare.

Reamintim faptul că Elena Udrea va rămâne în continuare în arest preventiv. Decizia a fost luată joi, 14 aprilie, de judecătorii din Bulgaria. Curtea de Apel de la Sofia a confirmat tot ce s-a decis în primă instanţă la Blagoevgrad.

După ce a analizat toate actele, Curtea a decis că mandatul de arestare întrunește toate aspectele necesare. Avocaţii fostului ministru al Turismului au cerut arest la domiciliu pentru Elena Udrea, invocând faptul că are un copil mic şi probleme de sănătate.

Tot apărătorii au solicitat arest la domiciliu cu brățară electronică, pentru a putea fi urmărită. Procurorul a cerut detenție în cazul Elenei Udrea.

Cum s-a apărat Elena Udrea?

Curtea de Apel spune că, în România, Udrea a primit verdict final, iar mandatul, precizează instituţia, este din 7 aprilie 2022, nu din 2018. cum au precizat avocații. De aceea, mandatul european de arestare este valid.

Elena Udrea a încercat să demonstreze că nu are de gând să fugă și va aduce acte care dovedesc că a închiriat o locuință în Bulgaria pentru următorii șapte ani, susține Antena 3.

Mai mult, şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise la cererea apărătorilor Elenei Udrea. La şedinţă a participat şi apărătorul român, însă acesta a refuzat să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor.

Avocatul fostului ministru, încrezător că statul român își va retrage mandatul european de arestare

De altfel, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu a susținut, anterior, că este foarte posibil ca statul român să își retragă mandatul european de arestare.

Potrivit unei declarații date pentru bugetul.ro, Veronel Rădulescu a arătat că dosarul Elenei Udrea este singurul dosar în care Înalta Curte s-a pronunțat în felul acesta în contestația în anulare.

„Este foarte posibil ca statul român să își retragă mandatul european de arestare. Gândiți-vă că singurul dosar în care s-a pronunțat în felul acesta în contestația în anulare este al Elenei Udrea și, dacă ținem cont de echitatea procedurilor din justiția din România, care e prevăzută și în Constituție, și în CEDO”, a arătat apărătorul fostului ministru.

Ce șanse sunt ca Udrea să fie repusă în libertate?

Întrebat ce șanse sunt ca fostul ministru să fie repus în libertate, Veronel Rădulescu a spus că, ca în orice sistem de justiție, sunt șanse de 50 % cu 50%. “Eu alte procente nu dau”, punctat acesta.

Amintim că Elena Udrea se află în arest în Bulgaria din 7 aprilie, când a fost prinsă la vama Kulata de la granița cu Grecia, la câteva ore după ce a fost condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute”.

Fostul ministru a spus recent că se teme de ce o așteaptă în închisoarea din România, deoarece există „un pericol real” de „distrugere fizică”. Ea susține că acest caz declanșat împotriva ei este unul politic.