Condusă interimar de Florin Dragnea, Poliția Română va avea în curând un nou şef cu drepturi depline. Surse din Ministerul de Interne au dezvăluit pentru G4Media.ro că sunt două propuneri pentru prelurea șefiei Inspectoratului General al Poliției Române: Liviu Vasilescu, fostul șef al Direcției de Operațiuni Speciale (DOS) și Bogdan Despescu, cel care a mai fost în fruntea instituției.

Cu toate acestea, se pare că premierul Viorica Dăncilă nu a decis deocamdată care dintre cei doi va prelua conducerea, însă aceleași surse au explicat că, indiferent de cine va fi ales, celălalt îi va fi adjunct. Alte surse spun că s-a cerut un aviz din partea Corpului Național al Polițiștilor pentru numirea lui Liviu Vasilescu și s-a dat undă verde.

Cine este Liviu Vasilescu

A fost schimbat din funcția de șef al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției din România, în aprilie 2018, și mutat la Direcția de Arme și Muniții. Sub conducerea lui Vasilescu, Direcția de Operațiuni Speciale a funcționat eficient, fără ca informațiile despre filajele și interceptările realizate prin acestă direcție să ajungă la politicieni. Miza schimbării conducerii DOS ar fi fost dorința lui Liviu Dragnea de a avea control asupra acestei structuri esențiale din Poliția Română în relația cu DNA.

Cine este Bogdan Despescu

A mai deținut funcția de inspector general al IGPR din decembrie 2015 până în ianuarie 2018, când a fost demis ca urmare a scandalului declanșat de cazul unui polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei, Eugen Stan, acuzat că este pedofil.

Despescu a fost atunci schimbat din funcție la cererea ministrului de Interne, Carmen Dan, de către premierul interimar Mihai Fifor, după demisia Guvernului Tudose. La scurt timp de la revocarea sa, Despescu a afirmat că deţinea date încă de la finalul anului 2017 despre intenţia lui Carmen Dan de a-l demite, iar incidentul cu proliţistul pedofil a fost o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.

Funcția de șef al Poliției Române a rămas vacantă la sfârșitul lunii iulie 2019, după demiterea lui Ioan Buda de către ministrul de Interne de atunci, Nicolae Moga. Motivul a fost legat de modul în care a fost gestionat cazul dispariţiei fetei din Caracal.

„Am propus demiterea şefului Poliţiei Române, care este lângă mine, a prefectului judeţului, care trebuia să colaboreze cu inspectoratul de aici. (…) Trebuie să luăm aceste măsuri, pentru că nu pot eu să mă bag în ancheta procurorului. Ancheta este o anchetă complexă, şi atunci (…) eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta”, a declarat Moga la Caracal.