Specialistul a explicat că instituția pe care o conduce are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, iar persoanele care se abonează la acestea pot beneficia de un serviciu foarte util.

Este vorba despre o alarmă care ne avertizează cu 25 de secunde înainte să lovească un cutremur. De exemplu, o astfel de alertă a fost emisă și în această dimineață, înainte ca seismul de 5,4 grade pe scara Richter să fie resimțit.

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori.

În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat directorul INCDFP, conform g4media.ro

Alertele nu sunt transmise prin sistemul RO-Alert pentru a nu crea panică

De asemenea, specialistul a subliniat că alerta ne poate da timp de pregătire. În cazul instituțiilor, acestea pot opri alimentarea cu gaze sau pot încetini trenurile aflate în mers.

„Fiecare își poate seta alertă din aplicații și să le gestioneze responsabil. Trebuie să fim conștienți că se produc cutremure și să ne luăm măsuri de siguranță, de exemplu să nu existe riscul să cadă mobila sau diverse obiecte din casă”, a conchis Constantin Ionescu, punctând că alertele nu sunt transmise prin sistemul RO-Alert pentru a nu crea panică.

Cutremure consecutive în România

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a informat anterior că două cutremure cu magnitudinea 3,2 pe Richer s-au produs duminică, 9 octombrie, în zona seismică Vrancea, județele Vrancea şi Buzău.

Primul seism s-a înregistrat la ora locală 2:01, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 82 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 76 km est de Braşov, 90 km nord-est de Ploieşti, 103 km sud de Bacău, 116 km vest de Galaţi, 117 km vest de Brăila şi 141 km nord de Bucureşti.

Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora locală 6:15, în judeţul Buzău, la o adâncime de 143 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 72 km est de Braşov, 85 km nord-est de Ploieşti, 109 km sud de Bacău, 119 km vest de Galaţi, 119 km vest de Brăila şi 136 km nord de Bucureşti, conform informațiilor transmise de INCDFP.