Rusia desfășoară rachete hipersonice de tip Killjoy, care pot lovi în câteva minute orice capitală europeană, inclusiv cu un focos nuclear

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este pentru prima dată când Moscova a plasat una dintre munițiile sale limitate, rachetele balistice Killjoy în Belarus. Racheta are o rază de acțiune de până la 1.200 de mile și poate transporta inclusiv un focos nuclear.

„Rusia a lansat ocazional aceste arme în timpul războiului din Ucraina, dar stocurile sunt probabil foarte limitate”, au declarat oficialii într-o actualizare zilnică a informațiilor, potrivit Fox News.

MiG-31K este „adaptat pentru a transporta” racheta balistică, dar oficialii din domeniul apărării au susținut că desfășurarea acestor arme în Belarus ar face puțin pentru a avansa strategic Rusia în războiul său din Ucraina.

„Aceasta continuă să își cheltuiască munițiile avansate cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte de importanță operațională limitată”, se arată în informarea serviciilor de informații. „Amplasarea Killjoy în Belarus oferă Rusiei puține avantaje în ceea ce privește lovirea unor ținte suplimentare în Ucraina”.

Ucraina, convinsă că Belarus nu va intra în război cu trupe

Moscova s-a bazat pe sprijinul Minskului de când a început invazia din Ucraina în februarie, folosind granițele sale pentru a desfășura mii de trupe, lansând rachete din spațiul aerian belarus și regrupându-și forțele după ce au fost forțate să se retragă din regiunile nordice din Ucraina.

Cu toate acestea, președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat înfocat al președintelui rus Vladimir Putin, nu și-a desfășurat încă trupele în Ucraina.

Oficialii occidentali din domeniul apărării monitorizează de luni de zile planurile militare ale lui Lukașenko, care a staționat trupe alături de forțele rusești la granița comună dintre Ucraina și Belarus.

Cu toate acestea, Kievul a declarat în repetate rânduri că nu crede că Minskul va intra pe deplin în război alături de Moscova prin lansarea de trupe invadatoare.

Kievul cere Occidentului sisteme de apărare aeriană și avioane

Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au cerut în mod repetat aliaților occidentali sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă mai bune, deoarece Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe atacuri aeriene.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat marți că forțele rusești au lovit așezări de-a lungul liniilor de front din Mikolaiv și Herson, unde continuă luptele intense.

„Inamicul efectuează recunoașteri aeriene, inclusiv cu ajutorul dronelor de luptă”, a declarat comandamentul, potrivit publicației ucrainene Pravda. „Atunci când dronele Lancet sunt folosite pentru misiuni de recunoaștere, ele aruncă și explozibili asupra țintei lor”, au mai precizat ucrainenii.