Elevii care au împlinit vârsta de 16 ani se vor putea angaja legal, dar cu jumătate de normă. Un nou amendament al PSD adoptat de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor prevede că elevii de 16 ani vor avea mai multe beneficii dacă se vor angaja.

Activitatea prestată se va echivala cu instruirea practică.

Elevii de 16 ani, mai multe beneficii la angajare

Așadar, noul proiect va încuraja tinerii să intre pe piața muncii.

„O formă de organizare a învăţământului liceal şi postliceal tehnologic în unităţi de învăţământ de stat şi/sau particulare pentru învăţământul liceal, în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii terţiare nonuniversitare care funcţionează în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, învăţământ care se desfăşoară pe bază de contract”, se arată în proiectul care definește Legile Educației.

Astfel, angajatorii care asigură pregătirea practică a elevilor le pot acorda acestora o bursă și pot finanța alte cheltuieli pentru formarea elevilor.

Totodată, noul amendament al PSD prevede ca ”unităţile administrativ teritoriale pot sprijini învăţământul liceal tehnologic dual prin finanţarea unor cheltuieli de natura investiţiilor, cheltuieli materiale, burse şi stimulente pentru elevi şi personalul din învăţământ implicat, cheltuieli privind mobilităţile şi cheltuieli pentru formarea profesională”.

De asemenea, potrivit actului normativ, va exista posibilitatea încheierii unui contract de parteneriat dintre unul sau mai mulți operatori economici și structuri asociative sau unități de învățământ, care să acopere cel puțin perioada celor 3/4 ani de studiu.

Ce prevede legea UE?

Potrivit legilor europene, angajarea minorilor cu vârsta sub 15 ani e interzisă.

„Această limită de vârstă ar putea fi mai ridicată în țările din UE în care învățământul obligatoriu de zi continuă și după vârsta de 15 ani. Totuși, puteți angaja copii care au mai puțin de 15 ani în activități culturale, artistice, sportive sau publicitare, cu autorizare prealabilă din partea autorității competente.”, prevede legislația europeană.

Cu toate acestea, tinerii între 14-15 ani pot fi angajați în cazul unui program de formare teoretică și practică, iar cei de 13-14 ani pot desfășura activități ușoare.

În aceste cazuri, companiile trebuie să respecte mai multe reguli. Printre acestea se numără interzicerea activităților care depășesc capacitatea fizică sau psihologică a tinerilor, care implică expunerea la produse nocive, cum ar fi substanțele chimice periculoase sau radiațiile, care implică riscuri ridicate de producere de accidente pe care tinerii nu le pot identifica sau evita pentru că nu sunt destul de atenți la siguranță sau pentru că le lipsește experiența sau pregătirea.

Totodată, sunt interzise activități care pun în pericol sănătatea prin expunerea la niveluri extreme de frig, căldură, zgomot sau vibrații, sau care implică procese riscante.

Cât de mult pot lucra tinerii?

Mai mult, tineri trebuie să primească o pauză de 30 de minute dacă lucrează mai mult de 4 ore, iar dacă frecventează învățământul de zi obligatoriu, aceștia trebuie să beneficieze de o perioadă liberă de orice muncă inclusă în vacanța școlară.

Așadar, minorii nu pot fi angajați mai mult de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână.