Consumul de fibre este o alegere inteligentă din motive care merg dincolo de sănătatea digestivă. De fapt, un nou studiu publicat în ”Nature Communications” sugerează că consumul de suplimente de fibre prebiotice poate îmbunătăți cunoașterea prin creșterea bacteriilor bune din intestin.
„În cercetările asupra axei intestin-creier se observă că există potențialul de a influența cunoașterea prin intermediul microbiomului intestinal”, spune autorul studiului, Mary Ni Lochlainn, lector clinic la Kings College London.
„Cu toate acestea, am fost surprinși că prebioticele simple au reușit să obțină o diferență într-o intervenție scurtă de 12 săptămâni”, a explicat el, citat de GoodHousekeeping.
Ce au descoperit cercetătorii
Prebioticele sunt hrană pentru probiotice, celebrele bacterii intestinale bune care ajută digestia și reduc inflamația.
Acest studiu a inclus 36 de perechi de gemeni cu vârsta de 60 de ani și mai mult. Studiul cu gemeni ajută cercetătorii să reducă efectele diferențelor de vârstă, gene și medii timpurii de viață între grupurile de studiu.
Jumătate a luat un supliment zilnic de pudră de proteine amestecată cu un supliment prebiotic format din inulină (găsită în usturoi, anghinare și rădăcină de cicoare) și fructo-oligozaharide (găsite în praz, ceapă și sparanghel). Gemenii au mâncat aceeași pudră de proteine amestecată cu placebo.
La sfârșitul studiului de 12 săptămâni, frații care au consumat fibre prebiotice și-au îmbunătățit scorurile la o serie de teste cognitive, în medie, în comparație cu geamănul lor. Ei au făcut mai puține erori la un test de memorie vizuală și capacitatea de învățare care poate dezvălui semne timpurii ale bolii Alzheimer și demenței.
Au avut, de asemenea, niveluri intestinale crescute de Actinobacteria, în special Bifidobacteria benefică.
Cum poate afecta fibra prebiotică gândirea și memoria
Ar putea părea exagerat că această schimbare bacteriană poate schimba creierul, dar cercetătorii indică axa intestin-creier care leagă cele două organe.
„Știm că prebioticul nostru a dus la o creștere a bifidobacterium, care este considerată o bacterie „sănătoasă””, spune Lochlainn.
„Nu știm mecanismul prin care acest lucru a dus la o îmbunătățire a cunoașterii, dar axa intestin-creier este conectată în multe moduri, de exemplu, tracturi nervoase directe, cum ar fi nervul vag, semnale hormonale altor metaboliți, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt, care comunică cu creierul și prin căile imune”, a declarat el.
Ar putea alte prebiotice, în afară de inulină și fructo-oligozaharide, cum ar fi psyllium, ingredientul multor suplimente de fibre, să schimbe bacteriile intestinale pentru a stimula sănătatea creierului? Este plauzibil, spune Lochlainn, dar sunt necesare mai multe cercetări, deoarece fiecare fibră este unică.
Cum putem mânca mai multe fibre prebiotice
Majoritatea americanilor nu mănâncă suficiente fibre, inclusiv prebiotice. Olsen sugerează să se urmărească o țintă de 25 până la 35 de grame de fibre totale pe zi, inclusiv 10 până la 20 de grame de fibre prebiotice. Adăugați doar 3 până la 5 grame de fibre prebiotice pe zi, spune Olsen. Dacă consumați prea mult și prea repede, este posibil să suferiți de balonare, constipație sau crampe.
„Le explic acest lucru pacienților mei ca fiind un acvariu, unde probioticele sunt peștele și prebioticele sunt hrana pentru pești”, spune Olsen.
”Dacă puneți prea multă hrană pentru pești, veți avea un rezervor murdar și mulți pești nesănătoși. Dacă nu hrăniți și peștii, aceștia vor muri”.
Încercați surse alimentare de fibre prebiotice precum bananele, usturoiul, ceapa, prazul, sparanghelul și anghinarea. „Gândește-te la varietate mai mult decât la volum”, spune Olsen. „Sursele de fibre rotative construiesc un microbiom mai puternic și mai rezistent”, spune el.