Dolarul american este supraevaluat cu 6% – 12%, pe baza fundamentelor economice pe termen scurt, în timp ce euro, yenul japonez şi yuanul chinez sunt în mare parte în linie cu fundamentele economice, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional dedicat evoluţiilor externe, transmite Reuters.

FMI este în dezacord cu preşedintele Donald Trump privind modul în care el utilizează taxele vamale pentru rezolvarea dezechilibrelor comerciale, dar evaluarea că dolarul este supraevaluat va oferi probabil liderului american mai multe argumente la teoria sa privind modul în care exporturile SUA sunt afectate de aprecierea monedei naţionale.

Președintele Donald Trump a criticat politicile din Europa şi China care au dus la ceea ce el a numit devalorizarea euro şi a altor monede faţă de dolar.

FMI – care a avertizat că războiul comercial dintre SUA şi China ar putea costa anul viitor economia globală aproximativ 455 miliarde de dolari – a estimat că recentele decizii comerciale afectează fluxurile comerţului global, erodează încrederea şi întrerup investiţiile, dar nu au inversat până acum dezechilibrele externe.