Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost invitat în emisiunea „Probleme la zi”, acolo unde a fost întrebat, printre altele, despre una dintre declarațiile europarlamentarului social-democrat Victor Negrescu. Acesta spunea că „dacă un stat membru poate demonstra impactul generat de războiul din Ucraina, de inflație sau alte probleme, statul membru va putea modifica atât proiectele, cât și reformele din plan până pe 30 aprilie”.

În urma acestei declarații, realizatorul emisiunii „Probleme la zi” l-a întrebat pe ministrul Marcel Boloș dacă își propune un demers pe baza acestor prevederi.

„Acum, ce spune domnul eurodeputat, se circumscrie acele prevederi din regulament care face trimiterea la circumstanțe obiective, adică toți acei factori care nu depind de acțiunea sau inacțiunea vreunui coordonator de reformă sau investiții și care fundamentează… sau, mă rog, care duce la această solicitare către Comisia Europeană de a decala, să zicem, anumite termene din jaloane și ținte sau chiar a le modifica conținutul. Este foarte important de precizat că aceste circumstanțe obiective trebuie foarte bine fundamentate încât să avem cauze care, cum sunt ale războiului din Ucraina, pot fi luate în calcul și care duc la aceste modificări ale jaloanelor și țintelor din PNRR”, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE).

Guvernul României va solicita modificări în ceea ce privește procentajul de 9,4% din PIB pentru pensii

Ministrul Marcel Boloș a dat și un exemplu, care, după spusele sale, este deja foarte cunoscut în spațiul public, fiind vorba despre procentajul de 9,4% din PIB pentru pensii.

„Unul dintre exemplele cele mai cunoscute în spațiul public este plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile care, pentru care Guvernul României probabil că va solicita modificarea acestui, nu neapărat plafon, dar a indicatorului în sine, pentru că este un indicator de disciplină financiară care poate fi înlocuit foarte bine cu alți indicatori de disciplină financiară și să nu blocheze decizii ale guvernului pentru ceea ce înseamnă veniturile, respectiv pensiile acordate în sistemul public de pensii”, spune ministrul MIPE.

Întrebat când vor începe discuțiile pe acest subiect sau dacă au început deja, ministrul Marcel Boloș a spus „păi documentele le adunăm, ne-am propus ca până la sfârșitul lunii să avem lista acestor jaloane și ținte care va face obiectul circumstanțelor obiective și, după aceea, să începem informal discuțiile cu Comisia Europeană, pentru că nu putem aștepta până la 30 aprilie, ci trebuie din timp să ne pregătim procesul de negociere și de elaborare a documentației, fiind unul extrem de laborios, deoarece noi urmărim atât reducerea de grant cu 2,1 miliarde euro. De asemenea, actualizarea prețului la materiale și manoperă pentru proiectele de infrastructură. De asemenea, adăugarea noilor investiții din capitolul „REPowerEU”. Astea toate trebuiesc gândite împreună cu jaloanele și țintele care se circumscriu, componente acestea de circumstanțe obiective și, în felul acesta, pachetul pentru cererea de plată numărul trei devine unul extrem de complex și de laborios, pentru ca noi să trecem cu bine acest examen pe care îl avem în relația cu Comisia Europeană”.

Data limită pentru cererea de plată numărul trei

Ulterior, ministrul a fost întrebat dacă a treia cerere de plată va avea ca termen finalul primului semestru, Marcel Boloș a răspuns „așa am făcut până acum, așa cred că este potrivit să facem și în continuare. Termenul rămâne acesta pe care ni l-am fixat, luna mai. Dar, în același timp, trebuie să avem în vedere că și cerea de plată numărul doi trebuie închisă pentru a putea”.

Mai mult, el a fost întrebat dacă după cele 30 de zile de prelungire va mai fi nevoie de o altă prelungire pentru cererea de plată numărul doi.

„Acest lucru trebuie văzut și analizat pe parcurs, pentru că depinde de Comisia Europeană dacă socotește că mai are nevoie de informații și documente. Trebuie să vă gândiţi că validarea aceasta este un proces destul de îndelungat și poate să se solicite documente până când se clarifică ultimul aspect în ceea ce privește validarea unui jalon sau unei ținte pe care o avem în plan”, spune oficialul român.

Nu în ultimul rând, ministrul Marcel Boloș a mai spus, întrebat când ar putea să se încheie chestiunea legată de cererea de plată numărul doi, „vă dați seama că poate să fie 30 de zile, poate să fie prelungit termenul de 30 de zile, foarte greu de spus pentru oricine dacă va mai fi nevoie de completarea termenului de 30 de zile. Eu sper să închidem cât de curând, pentru că noi am fost foarte prompți de fiecare dată și operativi în aceste solicitări pe care le-a avut Comisia. Am trimis informațiile și documentele și e vorba de o conlucrare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministerele de linie care furnizează aceste informații”.