Europa nu scapă de inflaţie. Inflaţia în zona euro scade, dar mai încet decât se preconiza

Europa nu scapă de inflaţie. Inflația în zona euro va continua să înregistreze scăderi în lunile următoare. Din păcate, ritmul acestui declin va fi mai lent, spune președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel.

El a făcut aceste declaraţii pentru cotidianul Kathimerini din Cipru.

În luna noiembrie, rata anuală a inflației în zona euro a înregistrat o scădere la 2,4%, comparativ cu nivelul de 2,9% înregistrat în luna octombrie. Acesta este al treilea trimestru consecutiv în care inflația în zona euro înregistrează o descreștere, depășind așteptările.

Evoluțiile din ultimele luni au alimentat speculații cu privire la posibilitatea unei reduceri mai rapide a dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene decât anticipat în orientările actuale ale instituției de la Frankfurt.

„Nu am câştigat încă lupta cu inflaţia”, a afirmat Joachim Nagel.

Joachim Nagel, Bundesbank, Germania
Joachim Nagel / SURSA FOTO: Deutsche Bundesbank

Europa nu scapă de inflaţie. Şeful Bundesbank a caracterizat inflația ca pe un „animal lacom și încăpățânat”. El a subliniat că următoarea etapă a luptei împotriva inflației va fi mai dificilă, notează Reuters.

„Iar într-un scenariu în care escaladarea tensiunilor geopolitice ar putea însemna o inflaţie mai mare, devine clar că ar fi mult prea devreme să declarăm victoria cu privire la ratele ridicate ale inflaţiei. (…)

Nu pot să spun dacă dobânzile au atins nivelul maxim. În cadrul Consiliului guvernatorilor BCE luăm decizii cu privire a nivelul dobânzilor la fiecare reuniune, pe baza unei abordări care depinde de datele statistice”, a subliniat Nagel, care face parte și din Consiliul guvernatorilor BCE.

Christine Lagarde, şefa BCE: Călătoria pe care o avem de parcurs nu s-a încheiat

Președintele Bundesbank a adăugat că perspectiva inflației este temperată de reducerea efectelor de bază și de eliminarea măsurilor adoptate de multe țări europene pentru a limita prețurile ridicate la energie. În același timp, Nagel a indicat că se așteaptă la o continuare a creșterilor salariale consistente.

„Pe ansamblu, mă aştept ca inflaţia să continue să scadă, dar într-un ritm mai lent şi posibil cu unele denivelări pe parcurs”, a mai spus preşedintele Bundesbank.

Europa nu scapă de inflaţie. Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, avertiza şi ea recent că BCE nu poate proclama încă victoria împotriva inflației și că trebuie să rămână vigilentă până când inflația revine la ținta de 2%.

„Ne-am confruntat cu un important şoc inflaţionist şi am reacţionat printr-o ajustare importantă a politicii monetare. Efectele acestei ajustări încep să se resimtă şi presiunile inflaţioniste se reduc. Dar călătoria pe care o avem de parcurs nu s-a încheiat.

Politica noastră monetară este într-o fază unde trebuie să fim atenţi la diferitele forţe care afectează inflaţia, dar întotdeauna concentraţi pe mandatul nostru privind stabilitatea preţurilor”, spunea Lagarde, aflată acum o săptămână la Berlin.