Principalele elemente responsabile pentru reducerea inflaţiei în luna august au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 7,1%, comparativ cu un declin de 5,6% înregistrat în luna iulie. În schimb, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 1,2%, comparativ cu un avans de 0,9% în luna iulie, precum şi la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,2%, similară cu cea înregistrată în luna iulie.

În luna iulie 2015, un număr de şapte state membre UE au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Cipru (minus 2,4%), România (minus 1,4%) şi Grecia (minus 1,3%).

Costul vieţii în cele 19 state membre ale zonei euro a revenit în teritoriul pozitiv în luna mai, pentru prima dată după şase luni, ajungând la nivelul de 0,3% şi calmând îngrijorările cu privire la posibilitatea unei deflaţii în zona euro. Între timp însă creşterea preţurilor a revenit şi stagnează la nivelul de 0,2%. Cu toate acestea, rata anuală a inflaţiei în zona euro este mult sub ţinta Băncii Centrale Europene care mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. Începând din luna martie a acestui an, BCE cumpără lunar active în valoare de 60 de miliarde de euro în ideea de a relansa economia zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei. AGERPRES