Chiar dacă este a doua lună consecutiv în care zona euro înregistrează o inflaţie pozitivă, după patru luni de inflaţie zero sau uşor negativă, avansul preţurilor în zona euro rămâne mult sub ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene. 

În cazul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a înregistrat un avans similar celui din zona euro, de la 0,1% în luna iunie până la 0,2% în luna iulie. Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Bulgaria şi Croaţia (ambele cu o scădere de 1,1%) şi Slovacia (minus 0,9%), iar cele mai mari creşteri ale preţurile s-au înregistrat în Belgia (2,0%), Suedia (1,1%) şi Malta (0,9%). 

Potrivit Eurostat, în România, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la minus 0,3%, de la un nivel de minus 0,7% în luna iunie şi unul de minus 3% în luna mai. 

Comparativ cu luna iunie 2016, inflaţia anuală a scăzut în nouă state membre UE a rămas stabilă în şapte state şi a crescut în 12 state, inclusiv în România. 

Banca Naţională României (BNR) prognozează o inflaţie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunţată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit celui mai recent Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

SURSA: Agerpres