Rusia este lovită în plin de efectele sancțiunilor! Inflația a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Trebuie menționat că inflația din Rusia a atins nivelul de 17,83% în condițiile în care a fost stimulată de volatilitatea rublei și de sancțiunile occidentale fără precedent care au perturbat lanțurile logistice.

De asemenea, datele serviciului federal de statistică Rosstat arată și că inflația lunară a încetinit la 1,56% în aprilie, de la 7,61% în martie, când a înregistrat cea mai mare creștere lunară din ianuarie 1999, potrivit informațiilor preluate de reuters.com

Inflația a accelerat brusc după ce Rusia a început războiul în Ucraina

Totodată, inflația a accelerat brusc după ce Rusia a început războiul în Ucraina la 24 februarie. Scăderea rublei la minime record în martie a stimulat cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente de bază la mașini, pe fondul așteptărilor că prețurile vor crește și mai mult.

Din acel moment, rubla și-a revenit și s-a întărit vineri la un maxim al ultimilor aproape cinci ani în raport cu euro. Inflația ridicată a fost principala preocupare a gospodăriilor de ani de zile, deoarece afectează standardele de viață, o scădere care anul acesta va fi agravată de o contracție economică abruptă.

Banca centrală țintește o inflație de 4%, dar se așteaptă ca aceasta să ajungă la 18-23% în acest an. Trebuie menționat că instituția a redus deja dobândă de referință la 14%, după o creștere de urgență la 20% la sfârșitul lunii februarie, și a declarat că vede loc pentru mai multă relaxare monetară pentru a ajuta economia.

Zona euro se confruntă cu o presiune enormă din cauza inflației

În altă ordine de idei, zona euro se confruntă cu o presiune enormă din cauza inflației. Pandemia de coronavirus, dar și războiul din Ucraina au afectat inflația din zona euro mai mult decât s-ar fi așteptat oricine. În acest sens, apar din ce în ce mai multe îngrijorări în rândul analiștilor.

Pe lângă efectele generate de pandemie, creșterea inflaționistă se datorează în mare parte mixului dintre un impuls puternic de redeschidere a activităților și a lanțurilor de aprovizionare limitate, deoarece sistemul global de producție și distribuție, slăbit în perioada pandemiei, nu a reușit să țină pasul cu cererea, în special pentru mărfuri.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a exacerbat și mai mult dinamica inflației, determinată în special de o creștere bruscă a prețurilor mărfurilor – în special la energie.