Înainte ca puterea Chinei să domine industria panourilor solare, Germania era deschizătoare de drumuri. De fapt, Germania a fost cel mai mare producător de panouri solare din lume, multe start-up-uri funcționând în fosta Germanie de Est. Asta doar până în urmă cu aproximativ un deceniu, când China a intensificat producția și a redus prețurile panourilor solare, scrie New York Times.

Cererea de panouri solare a crescut, dar industria autohtonă e în moarte clinică

Pe măsură ce Germania și restul Europei încearcă să atingă obiective ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cererea de panouri solare a crescut.

O parte din ultimii producători rămași în industria solară din Germania nu sunt pregătiți să arunce prosopul și cer ca guvernul de la Berlin să ofere stimulente pentru a proteja producătorii care au supraviețuit prin furnizarea unor produse de nișă.

Ei susțin că standardele înalte ale Europei pentru originea materialelor și lanțurile de aprovizionare mai scurte fac producția din Germania mai ecologică și mai fiabilă.

Nu toată lumea este convinsă că protecționismul este calea care trebuie urmată. Unii critici susțin că tarifele Uniunii Europene la panourile solare din China, din 2013 până în 2018, nu au reușit să salveze industria autohtonă.

Alții consideră că panourile solare accesibile, disponibile pe scară largă, sunt extrem de necesare, indiferent de originea lor.

Deoarece Europa se bazează „într-o măsură foarte mare” pe panourile solare importate, orice măsură de restricționare a importurilor „trebuie bine cântărită, în raport cu obiectivele pe care ni le-am propus când vine vorba de tranziția energetică”, afirmă Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară.

Cu toate acestea, pentru producătorii europeni de energie solară, problema s-a agravat în ultimul an. Nu doar că acum chinezii și-au crescut producția de panouri solare, ci, în plus, Statele Unite și-au înăsprit tarifele privind panourile chinezești, expediate din țările din Asia de Sud-Est pentru asamblarea finală.

Panourile din China zdrobesc orice șansă de concurență loială

Acest lucru a făcut ca un val de panouri din China să ajungă în Europa, la prețuri sub nivelul pieței, zdrobind orice șansă de concurență loială.

Anul trecut, peste 97% dintre panourile solare instalate pe acoperișuri și în câmpurile din toată Europa au fost fabricate în străinătate, majoritatea în China, unde energia ieftină și sprijinul guvernamental țin prețurile cât mai scăzute.

„Concurenții chinezi oferă, în prezent, produse, în cantități inimaginabile, în Europa, cu mult sub propriile costuri de producție. Luptăm pentru condiții de piață echitabile, care nu mai există de un an”, se spune în scrisoarea deschisă adresată guvernului de Gunter Erfurt, directorul executiv al Meyer Burger, o companie elvețiană de energie solară care are două fabrici și un centru de cercetare în Germania.

panouri solare panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

German Solar Association  cere guvernului să promoveze „bonusul de reziliență”

German Solar Association  cere guvernului de la Berlin să promoveze un stimulent, numit „bonus de reziliență”, care ar plăti proprietarilor de panouri solare un procent mai mare pentru electricitatea care este alimentată în rețea din panouri produse pe plan intern.

Pentru a-și îndeplini obiectivele climatice ambițioase, Germania trebuie să genereze mai mult de 80 de gigawați de energie solară anual.

Cu toate acestea, anul trecut, țara a instalat panouri pentru a genera doar 9 gigawați – iar companiile fotovoltaice autohtone spun că au capacitatea de a produce doar aproximativ 1 gigawatt de energie solară pe an.

Această realitate a condus la o dispută aprinsă în cadrul industriei solare germane, unde unii cred că subvențiile vor face mai mult rău decât bine.

Bonusul suprimă inovația și fragmentează piața UE

„Bonusul de reziliență despre care se discută acum în Germania ar putea fi benefic pentru câțiva, pe termen scurt, dar pe termen mediu acționează ca un drog, care creează dependență și care suprimă inovația și fragmentează piața UE”, susține Philipp Schröder, fost director Tesla care acum conduce 1Komma5, o companie solară.

„Din cauza lipsei protecției europene în fața concurenței neloiale din China, aproape patru ani de muncă asiduă a firmelor din Europa sunt în pericol”, a declarat consiliul de administrație al Sentis Capital Cell 3 PC, cel mai mare acționar al Meyer Burger.