Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 3,67% faţă de săptămâna precedentă iar cele mai importante schimburi s-au înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (35,53 milioane de lei), Banca Transilvania (23,96 milioane de lei), OMV Petrom (9,49 milioane de lei), Transgaz (7,17 milioane de lei) şi Romgaz (6,99 milioane de lei).

Indicii bursieri au înregistrat evoluţii negative, cuprinse între minus 1,70% pe indicele ROTX şi minus 0,78% pe indicele BET – FI, scăderi influenţate de corecţiile puternice de pe pieţele externe.

Un număr de 23 de titluri au consemnat evoluţii pozitive, 14 au avut evoluţii stabile iar 32 s-au depreciat.

'Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile Turbomecanica (TBM), Mecanică Fină (MECE) şi Uztel (UZT) de 7,69%, 7,28% şi respectiv de 5,47%.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile Petrolexportimport (PEI), de 20,80%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile SIF Hoteluri (CAOR) şi Prefab (PREH) de 14,68% şi respectiv de 9,34%', precizează documentul citat.

În rândul emitenţilor mari, acţiunile companiilor Transgaz şi BRD – SG au fost singurele care s-au apreciat cu 0,37% şi, respectiv, 0,17%. La polul opus s-au aflat titlurile Bursei de Valori Bucureşti, Nuclearelectrica şi Fondul Proprietatea, care au scăzut cu 2,69%, 2,47% şi respectiv cu 1,60%.

'Scăderile înregistrate săptămâna trecută pe pieţele externe au continuat şi în săptămâna curentă. În Europa, indicele DAX (indicele bursier german – n.r.) a scăzut cu 3,835, în timp ce EuroStoxx50 (urmăreşte evoluţia celor mai importante 50 de companii europene – n.r.) s-a depreciat cu 3,67%, printre cele mai mari corecţii înregistrându-se în sectorul bancar. De asemenea, şi indicii americani au consemnat scăderi ample, în principal din cauza sectorului energetic. Astfel, indicele S&P 500 înregistra după primele patru şedinţe de tranzacţionare o depreciere de 2,72%', se mai arată în analiza Puls Capital.

Potrivit sursei citate, în această săptămână, unul dintre factorii care au influenţat evoluţia în scădere a pieţelor a fost preţul petrolului. Petrolul WTI Crude a scăzut cu peste 9%, atingând cea mai redusă valoare din ultimii şapte ani, după ce OPEC a decis să nu reducă producţia iar Agenţia Internaţională pentru Energie a anunţat că surplusul de petrol la nivel global ar putea continua cel puţin până la sfârşitul anului 2016.

SURSA: Agerpres