”La datoria privată, între ţările Uniunii Europene, România are un procentaj de sub 100%, în timp ce ţări precum Italia sau Irlanda au chiar şi peste 300% din PIB, iar Cipru peste 200% din PIB. Dacă mergem în amănunt, tabloul are mai multe nuanţe. În cadrul datoriei private, la îndatorarea persoanelor fizice, situaţia este aparent bună, cu sub 20% din PIB, deci s-ar părea că sunt perspective bune. Dacă ne uităm, însă, la efortul fiecărei gospodării la a servi datoria pe a contractat-o lucrurile se schimbă. Dacă ne uităm la raportul dintre datoria gospodăriilor şi venitul disponibil, România se află la 70%”, a explicat Lazea, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, la serviciul datoriei, respectiv cât trebuie să plătească fiecare gospodărie pentru datoriile pe care le are, procentajul ajunge la 20%. Deci, anual fiecare gospodărie trebuie să aloce 20% din salariu, pensie etc. pentru a-şi achita datoriile. Acest lucru se întâmplă pentru că gospodăriile din România sunt mult mai sărace în mod obiectiv, nu subiectiv, faţă de altele din alte state.

Economistul-şef al BNR a precizat, totodată, că, la nivelul companiilor, nivelul datoriei este de sub 50% din PIB, dar la o analiză mai amănunţită apar şi întreprinderi care au o expunere de peste 100%. ”La nivelul companiilor apare acelaşi tablou relativ roz /precum în cazul gospodăriilor, n.r./: sub 50% din PIB, adică un nivel bun. La o analiză mai fină, vedem însă că există o categorie de întreprinderi, cele din imobiliar, care au o expunere multe peste 100% din PIB la nivel de îndatorare”, a declarat Valentin Lazea.
Fundaţia Romanian Business Leaders organizează, în perioada 7-8 februarie, la Bucureşti, ediţia a doua a evenimentului Romanian Business Leaders Summit.
În cadrul celor două zile de eveniment sunt aşteptaţi să participe peste 200 de lideri din business, reprezentanţi ai Guvernului şi ai corpului diplomatic, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile din domeniile: Educaţie, Bună Guvernare şi Antreprenoriat.
Pe lista celor care vor susţine discursuri pe parcursul celor două zile se vor afla, printre alţii: Varujan Vosganian – ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu – ministrul Finanţelor, Maria Grapini – ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Valentin Lazea – economistul-şef al Băncii Naţionale a României /BNR/, Dan Pascariu – preşedintele Consiliului de Administraţie al TAROM, dar şi ambasadorii Marii Britanii, Finlandei şi Polonei la Bucureşti.