Ieri, Finanțele aveau programat să vândă obligațiuni de stat cu scadența la 3 ani în valoare de 300 milioane lei. De regulă, la scadențe mai mari Ministerul Finanțelor abia reușea să atragă cât anunța.
Totuși, ieri a fost stabilit un record absolut de supralicitare, sumele puse la bătaie pentru bondurile românești cumulând 5,9 miliarde lei (1,32 miliarde euro), grosul venind din partea investitorilor străini atrași de randamentele bune plătite de Finanțe. Astfel, cererea de bonduri a depășit de aproape 20 de ori nivelul indicativ al licitației, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată în istorie.
Văzându-se cu atâta bănet la dispoziție, Ministerul Finanțelor a atras 3,4 miliarde lei, de peste 11 ori mai mult decât avea programat, ceea ce de asemenea reprezintă un record istoric. Randamentul acceptat de Finanțe a fost de 6,14%, în scădere puternică față de licitația din urmă cu o lună pentru o maturitate similară. La finalul lunii noiembrie, Finanțele au plătit 6,61%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât la licitația de ieri, în condițiile în care au atras 350 milioane lei, față de un nivel indicativ de 300 milioane lei.
Licitând sume considerabile pentru bondurile românești străinii au determinat aprecierea bruscă a leului pe piața interbancară.
După ora 16:00, cursul a coborât rapid cu circa 2,5 bani, de la peste 4,47 lei, până sub 4,45 lei, cel mai mic nivel fiind de 4,466 lei. Un curs de referință al euro mai mic de 4,45 lei nu a mai fost atins din iunie. Astfel, dacă leul se va menține la acest nivel până în jurul orei 12:45, când BNR culege cotațiile din piață, am putea consemna cel mai tare leu din ultimele 6 luni.
Statul s-a împrumutat într-o veselie
Această apreciere a leului vine în continuarea celei de săptămâna trecută, care s-a datorat tot străinilor atrași de randamentele bune oferite de activele în lei raportat la stabilitatea politică pe care ei o întrevăd după alegerile parlamentare, având și perspectiva unui nou acord cu FMI.
La licitațiile de săptămâna trecută pe 2 ani și 5 ani, Finanțele au tras 2,1 miliarde lei, deși aveau programat doar 0,6 miliarde lei, surplusul de ofertă venind din partea investitorilor străini.
Practic, în numai 8 zile, de joi până joi, Finanțele au atras de pe piața locală 6,5 miliarde lei, o sumă-record pentru o o perioadă atât de scurtă, în condițiile în care aveau în plan să ia 1,6 miliarde lei cumulat.