Dintr-o anchetă realizată de 63 de jurnaliști din 30 de țări a reieșit că bandele organizate de infractori se folosesc de așa-zisele carusele cu plățile taxei pe valoarea adăugată pentru a comite fraude fiscale considerabile.

Sub conducerea reţelei de investigaţii „Correctiv”, au fost luate urmele acestor înşelăciuni la nivelul întregii Europe. La proiect participă 35 de instituţii de presă europene.

Ar fi cea mai mare fraudă fiscală aflată pe rol în Europa, potrivit „Correctiv”:

„Bande organizate de infractori jefuiesc bugetele statelor din UE în fiecare an cu 50 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene.”

Trucul este următorul: prin crearea acestor carusele cu plăţile TVA, infractorii primesc înapoi de la autorităţile fiscale taxe pe care ei nu le-au plătit deloc anterior. Pentru a obţine aceste restituiri ilegale, se creează adesea structuri comerciale complicate cu sedii în mai multe ţări europene.

Iar înșelăciunea se desfășoară în acest mod:

”O companie comercială mare nu transmite mai departe fiscului taxele pe valoarea adăugată plătite de clienți. Clienţii recuperează apoi în ţara din care provin acest TVA plătit de ei în avans la cumpărare. După mai multe tranzacţii de acest tip, produsul achiziţionat este revândut vânzătorului iniţial. Iar acesta dispare rapid de pe radarele fiscului, pentru că de regulă nu este vorba decât de o firmă fantomă, cu adresa la o căsuţă poştală. Pagubele sunt suportate de oficiile fiscale, care fie nu au primit banii pe TVA cuveniţi, fie au restituit eronat sume plătite chipurile în avans de infractori.”, potrivit Dw.com.