Targul International de Finantare a Investitiilor Private (TIFIP ‘99), desfasurat la Sinaia, la sfarsitul lunii martie, cu participarea unor institutii financiare, banci comerciale si de investitii, fonduri de investitii si firme potential beneficiare de finantari, a deschis un alt orizont asupra lumii investitiilor.
Departe de perceptia traditionala, ca alocatii din bugetul de stat sau din fondurile proprii ale intreprinderilor, participantii au constatat ca piata investitiilor este mult mai larga, singurul criteriu major de acces la finantare fiind calitatea proiectelor.
Pana sa se materializeze in lucrari de constructii sau achizitii de utilaje, fondurile de investitii parcurg un drum complicat in economia de piata.
Intreaga populatie a unei tari se implica, alaturi de agentii economici, in efortul investitional, prin participare la fonduri de investitii, fonduri de pensii, societati financiare, case de economii etc.
In prezent, in Romania exista Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), care regrupeaza 14 fonduri deschise de investitii, ce isi propun sa mobilizeze disponibilitatile banesti ale populatiei si ale agentilor economici, in vederea efectuarii de plasamente in actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare. La sfarsitul lunii februarie a.c., valoarea activelor nete detinute de cele 14 fonduri deschise era de 1.209 miliarde lei, dar numai 46,5% din active erau plasamente in actiuni. Alaturi de acestea, exista societatile de investitii financiare (SIF), formate prin transformarea FPP-urilor in fonduri inchise de investitii, avand un portofoliu divers de titluri (investitii directe si de portofoliu, alte active financiare).
In sfarsit, exista si fonduri cu capital de risc, avand de regula actionari straini, inregistrate in strainatate, care si-au propus sa actioneze regional (in Romania, Moldova, tarile balcanice) prin investitii directe sau de portofoliu. Exemplu: Danube Fund, Fondul Roman Post Privatizare, Fondul Romano-American de Investitii, SociA