Vreau să ştiţi că se înăspresc drastic sancţiunile pentru cei care utilizează munca la negru. Adică, pe de-o parte, există posibilitatea să ai un contract de muncă pe 36 de luni pe perioadă determinată, dar, atenţie, dacă şi în aceste condiţii mai utilizezi munca la negru, sancţiunea este închisoarea. Deci, o măsură extrem de dură pentru cei care vor continua să practice munca la negru ca angajator. Sancţiunea nu va mai fi doar amendă, ci va fi, repet, închisoare’, a precizat premierul.
Cifre îngrijorătoare despre munca la negru
Salariile mici și fiscalitatea în creștere i-a făcut pe români mult mai dispuși să lucreze „cu banii în plic”, dacă această condiție le-ar garanta un loc de muncă sau un salariu mai mare.
Astfel, conform unui studiu recent, trei sferturi dintre români ar accepta să lucreze la negru. Pentru comparație, în alt an de criză, 2009, doar șase din zece români concepeau posibilitatea de a lucra în ilegalitate.

Mai mult, un număr de 4,4 milioane salariaţi sunt înregistraţi oficial pe piaţa muncii din România, iar 1,68 milioane de persoane muncesc la negru, a spus Băsescu în cadrul unei şedinţe de Guvern.
Veniturile reale ale românilor ar putea fi cu câteva zeci de procente mai mari decât cele declarate oficial. Multe miliarde de euro ocolesc Fiscul în fiecare an.
În total, este vorba de circa 3,5 miliarde de euro pe an sau de 70 de euro în plus pe lună pentru fiecare salariat, ceea ce reprezintă 20% din salariul mediu net. Ar putea fi, atunci, explicația legată de prime, bonusuri și indemnizații ce nu intră în calculul salariului? Sau, mai degrabă, de bani încasați la negru? Ori, de ce nu, poate că oamenii nu fac altceva decât să se laude, declarând venituri mai mari decât cele pe care le încasează în mod real?
DEZBATERE:
Închisoare pentru munca la negru! Ești de acord?