Randamentele pentru obligaţiunile italiene cu scadenţă în 2022 au depăşit 6%, ajungând la 6,06%, comparativ cu 5,86% la precedenta vânzarea de obligaţiuni din 29 septembrie.

Randamentele pentru obligaţiunile italiene cu scadenţă în 2014 au ajuns 4,93%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2000, faţă de 4,68% la precedenta vânzarea de obligaţiuni din 29 septembrie.

După anunţarea creşterii randamentelor pentru obligaţiunile Italiei, euro s-a depreciat faţă de dolar, ajungând la 1,4158 dolari, iar bursa italiană a înregistrat un declin de 2%, ceea ce adâncit temerile privind evoluţia crizei datoriilor în zona euro.

Temându-se de o extindere a crizei în Italia, liderii europeni au făcut la summitul de la Bruxelles presiuni asupra şefului guvernului, Silvio Berlusconi, pentru ca acesta să prezinte garanţii privind scăderea datoriei, în schimbul solidarităţii lor. Silvio Berlusconi a făcut publică la Bruxelles o scrisoare care promite reforme, ce a făcut ‘o bună impresie’, conform premierului polonez Donald Tusk.

Italia este considerată prea mare pentru a fi lăsată să cadă şi prea mare pentru a putea fi salvată printr-un pachet de asistenţă financiară, în cazul înrăutăţirii crizei datoriilor în zona euro.

În ultimele săptămâni investitorii au început să se teamă de riscul unei extinderi a crizei datoriilor suverane în Italia, ţară luată în vizor pentru datoria sa enorm de aproape 1.900 miliarde de euro (aproximativ 120% din PIB).

Pentru a linişti pieţele financiare, Senatul italian a votat în 7 septembrie un dificil plan de austeritate bugetară, în valoare de 54 de miliarde de euro, pentru echilibrarea bugetului în următorii trei ani.
SURSA: Agerpres