2016 va fi un an bun pentru afaceri! Avem toate motivele să credem asta, începând cu noul cod fiscal și terminând cu măririle de salarii și pensii operate pe ultima sută de metri a anului trecut.

Dar cum în economie nu pot să fie întotdeauna numai câștigători, există si un revers al medaliei cu care ar fi bine să ne obișnuim: Fiscul o să devină o prezență din ce în ce mai familiară în viețile oamenilor de afaceri.

Ne vom confrunta cu o uriasșă gaură de cash în buzunarele guvernului din cauza noilor măsuri fiscale. O gaură care va trebui să fie umplută măcar parțial de undeva. De aceea, presiunea pe funcționarii ANAF va fi pe măsura. Iar acest lucru nu este deloc o veste pozitivă, fiindca în goana după bani vor fi comise, făra îndoială, o mulțime de abuzuri.

În orice caz, pentru orice antreprenor, oportunitățile anului ce tocmai incepe sunt cu mult mai mari decat riscurile. Reamintesc numai taxarea veniturilor din dividende cu 5% și a microîntreprinderilor plecând de la 1% pana la 3% din venituri, în condițiile în care plafonul a crescut de la 65.000 la 100.000 de euro pe an ca să te califici la acest sistem. Adaugați existența unor bani suplimentari care vor merge către consum, în primul rând prin reducerea TVA la 20%, ca să aveți peisajul unui mediu de afaceri care nu a fost niciodata mai prietenos cu antreprenorii.

În special tinerii care au intenția de a se lansa în afaceri vor avea de profitat în urma adoptării în 2015 a două acte legislative importante: legea investitorului de tip business angel și legea companiei tip start up, care se bucura de un statut fiscal extraordinar de generos din partea statului român.

Nu cred ca a mai existat vreun an în istoria de dupa '89 a României care să debuteze sub auspicii mai bune pentru antreprenori decat 2016. Și, foarte probabil, nici nu va mai exista unul mai bun prea curând. E greu de crezut că după alegerile parlamentare care urmează, noul guvern care va fi format să poată (chiar dacă ar vrea) să pastreze condiții atat de favorabile, necum să le mai și îmbunătățească semnificativ pe termen mediu. Așa că, oricine a cochetat măcar ocazional cu gândul de a-și deschide propria afacere, e cazul să încerce să facă acest lucru chiar acum. Graba poate să creeze și neajunsuri, dar sunt sigur că, în acest caz, orice afacere pornita repede are mai mari șanse de reușită decat una începută mai bine, dar mult mai târziu.

Nu mai stați pe gânduri! Este anul începerii celor mai de succes afaceri din următorii zece ani. Asta este previziunea pe care îndrăznesc să o fac pentru 2016. Nu știu dacă sistemul fiscal va reuși să atragă mai multe holdinguri să-și mute cartierul general în România, dar sunt sigur că mulți bani românești parcați peste hotare se vor putea întoarce acasă să contribuie la dezvoltarea economiei. Un nou ciclu stă să înceapă, iar cei care se vor mișca primii vor avea, fără îndoială, numai avantaje.