Începe războiul în Liban? O amenințare fără precedent a venit din partea liderului grupării pro-iraniene Hezbollah în Liban, Hassan Nasrallah. Acesta a susținut că mişcarea sa are ”100.000 de luptători înarmaţi şi antrenaţi”. Avertismentul lui Hassan Nasrallah a fost categoric. El a spus că dezvăluie aceste date pentru prima dată după violenţele de săptămâna trecută la Beirut, relatează AFP.

Secretarul general al partidului şiit a acuzat, într-o intervenție televizată, partidul creştin al Forţelor libaneze că a deschis focul joi asupra susţinătorilor săi şi ai aliatului său mişcarea şiită Amal. El a atenționat partidul să nu încerce să provoace ”un război civil”.

Pe de altă parte, premierul libanez, Najib Mikati, a anunţat pe Twitter o zi de doliu public vineri în Liban. Acest gest este în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor ce au zdruncinat capitala libaneză joi. Trebuie subliniat că șase şiiţi au fost împuşcaţi la Beirut într-un atac asupra susţinătorilor mişcării fundamentaliste Hezbollah şi a unui partid libanez aliat al său, Amal. Tragedia s-a petrecut în cursul unei manifestaţii organizate pentru a cere revocarea judecătorului care anchetează explozia devastatoare din portul capitalei libaneze din august 2020.

Nu vom permite nimănui să ia ţara ostatică

Într-un discurs televizat, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că „este inacceptabil ca armele să fie din nou mijloc de comunicare între rivalii libanezi”. El a promis că cei care se fac vinovaţi de violenţele de joi de la Beirut vor fi traşi la răspundere.

„Nu vom permite nimănui să ia ţara ostatică pentru propriile interese”, a avertizat preşedintele libanez.

Armata libaneză a anunţat, tot pe parcursul zilei de joi, că a arestat nouă persoane, inclusiv un sirian, pentru violenţele de la Beirut. De asemenea, aceasta a precizat pe Twitter că va rămâne desfăşurată în zonă pentru a preveni noi violenţe. În context, trebuie menționat că actualele violenţe sunt cele mai grave după cele din 2008.