Începe înrolarea în armată! Vestea venită chiar acum. Se întâmplă de anul viitor

Ministerul Apărării din Polonia plănuiește să cheme până la 200.000 de persoane pentru pregătire militară anul viitor, potrivit unui proiect de regulament prezentat de minister.

Printre recruți se vor număra persoane din serviciul de apărare teritorială, până la 28.580 de voluntari ai serviciului militar și până la 38.000 de rezerviști activi. În plus, Ministerul Apărării din această țară plănuiește să adauge 17.128 de noi soldați profesioniști anul viitor.

Conform proiectului de regulament, „cifrele constituie o limită superioară, neextensibilă și nu presupun executarea necondiționată a propunerilor prezentate”.

Polonia a renunțat la serviciul național în 2009, când a trecut la o armată profesionistă. Cu toate acestea, după invazia Rusiei în Ucraina, Polonia a adoptat o lege care reintroduce serviciul militar neprofesionist pentru voluntari. În 2017, țara a înființat o nouă forță militară, apărarea teritorială, scrie TVP World.

Războiul din Ucraina împinge Polonia să antreneze civili ca soldați pentru o armată suficient de puternică pentru a provoca Rusia

Contabilii, funcționarii și alți lucrători de birou au luat în mână puști de asalt descărcate și au manevrat cu grijă între mesteceni în formație de două coloane, căutând un potențial pericol.

În altă parte, pe terenul umed al poligonului de tragere al Universității Militare de Tehnologie, zeci de civili polonezi au încercat să aprindă focuri cu cremene și oțel în timp ce ploaia cădea și au exersat autoapărarea cu trupele poloneze.

Exercițiile fac parte din noul proiect al Ministerului polonez al Apărării Naționale, „Antrenează-te cu armata”, o inițiativă născută din neliniștea publicului cu privire la războiul din Ucraina vecină. Cursurile de weekend pentru mii de polonezi au început în octombrie și, datorită cererii populare, vor continua până în ianuarie.

„Oamenii sunt dornici să învețe și să cunoască modalitățile adecvate de a reacționa atunci când sună sirenele de alarmă, cum să țină și să încarce o armă adevărată, cum să folosească o mască de gaze, precum și să dezvolte abilități de supraviețuire de bază”, a declarat maiorul Michal Tomczyk, un reprezentant al Ministerului polonez al Apărării.

Peste 3.500 de cetățeni polonezi cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani au participat la cursurile organizate de 17 unități militare din întreaga țară în octombrie și noiembrie, potrivit lui Tomczyk. Alte mii de persoane nu au reușit să obțină locuri.

Mulți s-au înrolat din cauza temerilor că războiul s-ar putea extinde în Polonia, membră NATO, o îngrijorare care a crescut luna trecută, când o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană a aterizat într-un oraș de frontieră polonez, a ucis doi fermieri și a ridicat spectrul unui război armat între alianța occidentală și Rusia, care dispune de arme nucleare, scrie Stars and Stripes.