Cu ceva timp în urmă, jurnalistul de investigaţie Matt Taibbi declara fără rezerve că banca Goldman Sachs este o adevărată maşinărie de creat crize financiare. Astăzi, când autorităţile americane sunt cu ochii pe cea mai mare bancă de investiţii din America, afirmaţiile făcute de jurnalist nu mai par vorbe aruncate în vânt.

SEC, comisia de valori mobiliare a bursei de la New York, a acuzat Goldman Sachs de fraudă pentru că nu a anunţat clienţii care au investit într-un pachet sintetic dfe titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime (synthetic collateralized debt obligation – CDO) că derivatele ipotecare erau alese de fondul Paulson & Co. al emblematicului hedge fund manager John Paulson, care în acelaşi timp paria pe deprecierea instrumentelor.

Acuzaţiile de fraudă aduse băncii de investiţii Goldman Sachs de Securities and Exchange Commission (SEC) ar putea fi doar începutul unei lupte a giganţilor de pe Wall Street cu justiţia pe marginea problemelor grave scoase la lumină de criza creditelor ipotecare subprime, transmite Reuters.

0-50608-foto.jpg

Practica de a crea CDO-uri sintetice nu era străină de instituţiile financiare şi fondurile de pe Wall Street în anii de „boom” 2006 şi 2007, notează Reuters.

Spre sfârşitul „balonului imobiliar”, unii investitori au început să caute noi moduri de a obţine profit din criza care se anunţa, folosind derivate.

Cine este implicat

Ca şi în cazul fraudei realizate de Bernard Madoff, unde s-a constatat cu uimire că erau implicate mari instituţii financiare, şi acum primele rapoarte preliminare indică faptul că principalii investitori în aceste produse ar fi Merrill Lynch, Deutsche Bank, Citigroup sau JPMorgan, care ar putea astfel să fie nevoite să se apere la rândul lor de acuzaţii similare.

„Vreau o investigaţie specială privind încurcăturile dintre Goldman Sachs şi companiile din acest grup cu alte bănci, privind ce s-a întâmplat. Sunt sute de milioane de lire tranzacţionate aici şi se pare că unii au fost induşi în eroare. Vreau ca Autoritatea pentru Servicii Financiare să ancheteze imediat situaţia”, a declarat premierul britanic la postul de televiziune BBC, în timp ce Angela Merkel a fost mai rezervată în a face declaraţii cu privire la implicarea celei mai mari bănci germane în această fraudă.

Tensiune şi panică în imperiul financiar american

Managerii marilor fonduri de hedging, precum Paulson, căutau în mod uzual să parieze împotriva acestor CDO-uri sintetice care utilizau contracte derivate în locul titlurilor reale.

Acuzaţiile împotriva Goldman au crescut deja tensiunea investitorilor care au pierdut sume mari de bani pe CDO-uri, potrivit unui avocat bine cunoscut pe Wall Street, Jake Zamansky.

„Am fost contactat de clienţi Goldman care vor să dea banca în judecată pentru a-şi recupera pierderile. Cazul se va întinde cu mult peste ABACUS (aşa cum a fost denumit pachetul de titluri în cauză – n.r.). Autorităţile şi avocaţii părţilor vătămate vor căuta alte acorduri şi contracte, alte conflicte la Goldman”, a arătat el.

O investigaţie a site-ului ProPublica privind pariurile derulate în 2007 de fondul de hedging Magnetar din Chicago pe devalorizarea unor titluri CDO sintetice ridică de asemenea semne de întrebare privind conflicte de interese la Deutsche Bank, Merrill Lynch şi JPMorgan.

Care sunt consecinţele

Cazul Goldman a devenit deja un meci politic în Marea Britanie, unde în curând vor avea loc alegeri naţionale. Mai mult, administraţia de la Casa Albă dar şi guvernul de la Berlin precum şi cel de la Londra, vor trebui să dea socoteală privind ajutoarele financiare acordate sistemului financiar, în condiţiile în care toate planurile de salvare a băncilor au fost construite din banii publici.  

De asemenea, analiştii spun că problemele apărute la Goldman vor atrage şi mai mult atenţia guvernelor din întreaga lume privind reglementarea investiţiilor cu grad ridicat de risc realizate de marile imperii financiare.

În plus, cutremurul pe care cazul Goldman l-a produs pe Wall Street s-ar putea simţi şi la Bursa de la New York, ceea ce ar crea o nouă instabilitate pe bursele internaţionale.

Nu este prima dată când numele băncii de investiţii este legat de o fraudă. Un program pregătit de Goldman Sachs a permis guvernului elen, în 2001, chiar după intrarea Greciei în zona euro, să se împrumute de ordinul miliardelor, fără ca aceste sume să fie declarate în deficitul bugetar.