Austrian Breweries Intenational isi consolideaza pozitia de lider pe piata romineasca a berii, lansind o oferta publica de preluare integrala a actiunilor fabricii Bere Grivita Bucuresti. „Oferta publica de cumparare, lansata de catre Austrian Breweries International prin intermediul ING Baring Securities pentru actiunile Bere Grivita este legata de recenta achizitie de catre concernul austriac BBAG a trei fabrici de bere detinute de Brewery Holdings Limited”, a declarat Mihaela Burtoiu, director general al ING Baring Securies. Austrian Breweries International are un capital social cifrat la 7 milioane dolari si are drept unic actionar, divizia producatoare de bere a grupului BBAG, Brau Union AG. Grupul austriac BBAG detinea iaintea tranzactiei icheiate i luna august cu BHL patru fabrici de bere, situate i Arad, Constanta, Craiova si Reghin, unde se produceau marcile Golden Brau, Silva, Arbema, Kaiser, Malbera, Steffl, Schlossgold. Dupa preluarea fabricilor Bere Ciuc, Haber International si Grivita International, sub egida sa, BBAG le-a reorganizat itr-o singura societate sub denumirea de Brau Union Rominia. Unificarea activitatilor de distributie si marketing este de natura de a aduce importante economii noii entitati comerciale.
Austriecii ofera 25,77 mld. lei pentru Grivita
Valoarea ofertei pentru preluarea Bere Grivita este de 25,77 miliarde lei, pretul fiind de 2.500 lei/actiune. in prezent, Bere Grivita Bucuresti detine 24,1% din capitalul social al fabricii Grivita International. Societatea Bere Grivita este cotata pe piata extrabursiera RASDAQ din data de 27 noiembrie 1996, valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei, pretul actual de tranzactionare fiind de 2.500 lei. Obiectivul principal al ofertantului, Austrian Breweries Int. este achizitia cotei detinute de BHL, cifrata la 6.823.283 actiuni.
in prospectul ofertei publice de cumparare, Austrian Breweries se angajeaza sa continue activitatea curenta fara a modifica obiectul de activitate sau numarul consiliului de administratie si fara a lichida societatea. De asemenea, pentru anul i curs, nu se vor acorda dividende si nici nu se vor realiza investitii. Obiectul de activitate al Bere Grivita Bucuresti este producerea si comercializarea berii, maltului si altor bauturi, a derivatelor si subproduselor acestora.
Consiliul Concurentei analizeaza i prezent concentrarea economica aparuta i urma ultimilor achizitii, concernul BBAG fiind cotat, dupa datele furnizate la sfirsitul lunii iunie, cu 38% din totalul pietei berii. Rominia a fost cotata anul trecut cu un consum de 47,6 litri de bere pe cap de locuitor, iar productia nationala s-a ridicat la peste 11 milioane hectolitri de bere. Pe primele sase luni ale anului 2000 s-a consemnat o crestere a consumului de bere de 8%, comparativ cu anul trecut, ritmul anual de crestere pentru perioada urmatoare fiind estimat la 5%.