Decizie importantă luată de Spania, care va suspenda vaccinarea cu AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile. Anunțul vine în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, transmite EFE.

Spania a renunțat și ea la vaccin

Măsura a fost adoptată la câteva ore după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin. În prezent se investighează vreo 30 de cazuri de tromboză apărute în mai multe ţări europene.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

Guvernul olandez a decis duminică să suspende utilizarea acestui vaccin din motive de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce ‘efecte secundare posibile’ au fost raportate în Danemarca şi Norvegia după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, fără legătură demonstrată în acest stadiu, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Puţin mai devreme duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie după semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase sâmbătă şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută, la fel ca Danemarca, Islanda şi Bulgaria.

Canada păstrează în continuare vaccinul de la AstraZeneca

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că experții canadieni consideră că toate vaccinurile ce vor fi administrate în Canada sunt sigure, inclusiv AstraZeneca. Declarațiile acestuia vin în contextul în care mai multe țări, precum Danemarca, Norvegia, Islanda și Olanda, iar cel mai recent Germania, Italia și Franța au suspendat vaccinarea cu acest ser.

„Experţii noştri în sănătate… colectează date în mod continuu şi ne-au dat asigurări că toate vaccinurile administrate în Canada sunt sigure şi eficiente, inclusiv cel produs de AstraZeneca”, a declarat prim-ministrul Justin Trudeau