‘Ei au sugerat organizarea unor întrevederi. La solicitarea lor, noi le-am invitat reprezentanţii la Moscova. Vom discuta despre toate problemele cu ei’, a explicat Lavrov.

Joi, Rusia i-a recunoscut pe rebelii care au dat jos regimul fostului său aliat, Muammar Gaddafi, ca fiind guvernarea legitimă din Libia, la trei luni după ce anumite ţări europene au făcut acelaşi lucru, notează AFP.

Moscova s-a abţinut în momentul votării, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a rezoluţiei ce a dat undă verde intervenţiei militare occidentale în ţara africană şi a criticat ulterior în mai multe reprize Occidentul că nu respectă textul rezoluţiei sprijinindu-i în mod deschis pe rebeli.
Franța și-a luat, pe sub masă, o treime din petrolul libian

Franţa ar fi încheiat un acord cu Consiliul Naţional de Tranziţie la începutul conflictului libian, în virtutea căruia Parisului ar urma să-i revină 35% din petrolul libian, a scris joi cotidianul Liberation, un acord despre care nu are însă cunoştinţă ministrul francez de externe Alain Juppe.

‘CNT a anunţat foarte oficial că în timpul reconstrucţiei va discuta într-o manieră preferenţială cu cei care l-au sprijinit, ceea ce mi se pare destul de logic şi corect’, a declarat şeful diplomaţiei franceze, reiterând însă că nu ştie nimic despre un ‘acord oficial’.

Rebelii au fost creați de către puterile vestice

Rebelii din Libia au anunțat că dețin controlul asupra celei mai mari părți din țară, cât și al capitalei Tripoli. Succesul acestora, susține Mazin Qumsiyeh, profesor la Universitatea din Bethlehem, este explicat prin implicarea NATO în conflict.

”În mod clar, rebelii au fost creați de către puterile vestice; inițial au fost câteva demonstrații, care au fost spontane. Desigur, puterile vestice, NATO, s-au amestecat, și nu e doar vorba de amenințarea puterii militare pe care o impun. Au livrat din ce în ce mai multe arme pentru rebeli, i-au ajutat, prin forțele speciale britanice, ale Statele Unite, Iordaniei și Quatarului, care i-au antrenat și cumva au de-legitimat totul, deoarece a fost vorba de imprimarea un caracter străin, asupra a ceea ce au fost în esență înainte rebeliuni ca cea din Egipt sau din Tunisia.

Puterile vestice au interese în Libia, printre ele cel mai important este desigur petrolul libian. Iar Statele Unite aveau baze militare în Libia, și sunt foarte interesate ca în Libia să se reinstaureze puterea armată”, a declarat, pentru RT, Qumsiyeh.