Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat joi că va colabora mult mai bine cu noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, decât cu Donald Trump. Cancelarul a spus că are o ”gamă mult mai largă de acorduri” cu Biden decât cu Trump. Totul,mai ales în pofida unor fricţiuni persistente, în special în ceea ce priveşte controversatul proiect Nord Stream 2, comunică AFP.

”Dacă vă uitaţi doar la decretele care au fost semnate ieri (miercuri de Biden), puteţi vedea că putem colabora din nou” pe anumite domenii precum clima sau imigraţia, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă cancelarul german. În acelaşi timp, ”ştim că odată cu învestirea noului preşedinte american (…) vor avea loc şi discuţii despre cum să fie lucrurile bine pentru cele două ţări”, a adăugat Merkel, subliniind că lumea nu trebuie să se aştepte la un consens cu privire la toate subiectele.

”Se spune peste tot şi, pe bună dreptate, că Europa va trebui să îşi asume mai multă responsabilitate, nu numai din punct de vedere militar, ci şi din punct de vedere diplomatic şi în multe alte domenii, dar vestea bună este că noi, în Germania, suntem gata să o facem, la fel şi Uniunea Europeană”, a adăugat ea. Dar ”cooperarea se bazează pur şi simplu din nou pe o bază mai largă de convingeri comune”.

Merkel a menţionat gazoductul Nord Stream 2

De asemenea, cancelarul a menţionat controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2. Acesta va transporta gazul rusesc spre Germania şi Europa. I se opun atât democraţii, cât şi republicanii americani. “Atitudinea mea faţă de Nord Stream 2 nu s-a schimbat”, a spus Merkel, întrebată cu privire la menţinerea acestui proiect în pofida tensiunilor cu Rusia, mai ales după recenta încarcerare a opozantului Aleksei Navalnîi. Angela Merkel şi-a reiterat criticile faţă de sancţiunile extrateritoriale pe care SUA ameninţă să le aplice companiilor europene implicate în acest proiect.

O navă rusă însărcinată cu instalarea conductelor pentru finalizarea construcţiei controversatului gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania va fi deja supusă unor sancţiuni ale administraţiei SUA, a anunţat luni Ministerul german al Economiei.”Consider că aceste sancţiuni extrateritoriale sunt un mijloc care nu este bun din punctul meu de vedere”, a subliniat ea, afirmând că se aşteaptă ”de asemenea la opinii diferite de la administraţia Biden”. După luni de întrerupere, acest proiect, în care sunt implicate mai multe companii europene, a fost reluat în ultimele zile